Coevorden werkt aan... De Gezonde Schoolkantine


woensdag 20 april 2016

* [IMG]

De Gezonde Schoolkantine is een kantine met een gezond aanbod en een gezonde uitstraling die voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. De Gezonde Schoolkantine is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en ondersteunt middelbare scholen en het mbo om
gezondere kantines op te zetten. Personeelsconsulent Arja Tump en catering-beheerder Marian Doldersum van De Nieuwe Veste vertellen over dit project.

"We vinden de gezondheid van onze leerlingen en onze medewerkers belangrijk", aldus Arja. "Daarom hebben we een ontmoedigingsbeleid voor wat betreft roken en doen we van harte mee aan De gezonde schoolkantine. Dus geen automaten meer met chips, snoep en frisdrank, maar vers belegde broodjes,
tosti's, soep en smoothies in de kantine."

3% voor een dolle dag

Scholen die meedoen aan De Gezonde Schoolkantine kunnen hiervoor een keurmerk aanvragen. Ze moeten dan wel voor minimaal 75% voldoen aan de kwaliteitseisen die het Voedingscentrum stelt. "Onze vestigingen in Coevorden en Hardenberg voldoen beide voor 97% aan de eisen", vertelt Marian. "Die
laatste drie procent laten we bewust zoals het is, we vinden dat af en toe een traktatie ook moet kunnen. Als de gelegenheid zich voordoet serveren we een saucijzenbroodje of een broodje knakworst."

Voor de leerlingen was het best even wennen. "Natuurlijk bereik je niet alle leerlingen, maar over het algemeen pakken ze het goed op", vervolgt Marian. "Met name in de bovenbouw merken we verschil. Die leerlingen zijn meer bezig met goede voeding en hebben ook wat meer te besteden. Leerlingen
in de onderbouw hebben minder zakgeld en besteden dan ook minder in de kantine. Wat overigens niet wil zeggen dat ze minder gezond eten, het is maar net wat ze zelf meenemen in hun lunchtrommel."

Werkervaringsplek

In De Gezonde Schoolkantine werken dagelijks vier tot zes medewerkers in het kader van een werkervaringsplek. "We hebben hiervoor een overeenkomst met de gemeente Coevorden", legt Arja uit. "Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen op zo'n plek, met behoud van uitkering, werkervaring
opdoen en leren functioneren in een arbeidsrelatie."

Marian werkt dagelijks samen met de medewerkers in de kantine en ziet met eigen ogen dat het concept werkt. "Je ziet de medewerkers hier echt opbloeien. Ze komen soms binnen met een negatieve houding, maar al gauw pakken ze het werk goed op. Iemand die soms in jaren het huis niet uit kwam,
overlegt nu met collega's hoe ze de werkzaamheden het best kunnen verdelen."

Culinaire vrijwilligers gezocht

Wie graag kookt, weet het; vers bereid eten is lekker en gezond. Maar de bereidingstijd is ook langer dan bij kant en klaar producten. Leerlingen kunnen in de kantine bijvoorbeeld zelf kiezen welk beleg ze op een broodje willen, er zijn geen standaardbroodjes. Elk broodje apart maken kost
echter wel tijd. "Met het vaste aantal werkervaringsplaatsen, is het krap aan om alle werkzaamheden uit te voeren. Het zou heel fijn zijn, als we een beroep kunnen doen op vrijwilligers", aldus Marian. "We hebben al oproepen gedaan, maar het valt niet mee om vrijwilligers te krijgen. We vragen
best veel, want het is hard werken, maar we geven er ook wat voor terug. Een leuke werkplek in een gezellig team waarin ruimte is voor eigen inbreng. We doen bijvoorbeeld ook de catering voor lunches, recepties en voorlichtingsavonden. Daarin kunnen vrijwilligers hun eigen culinaire
creativiteit kwijt. En ze zijn van harte welkom om mee te doen aan cursussen die we aanbieden."

Aanmelden

Lijkt het u leuk om als vrijwilliger mee te werken aan De Gezonde Schoolkantine en tegelijk leuke, sociale contacten op te doen? Dan kunt u contact opnemen met Arja Tump, e-mail: a.tump@sgdnv.nl of telefoon (0524) 593800.