Koningin Maxima opent symposium OESO over financiele educatie

Nieuwsbericht | 01-04-2016 | 11:43

Hare Majesteit Koningin Maxima opent op 20 april in de Beurs van Berlage het tweedaagse symposium 'The Netherlands-OECD Global Symposium on Financial Resilience Throughout Life'. Deze conferentie is een initiatief van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en platform Wijzer in geldzaken, waarvan koningin Maxima de erevoorzitter is.

Tijdens het symposium spreken internationaal toonaangevende experts over financiele educatie, dat als een belangrijk instrument geldt voor duurzame economische groei en financiele stabiliteit. Het is voor het eerst dat zoveel internationaal toonaangevende vakgenoten tijdens een conferentie over financiele educatie in Nederland bijeenkomen.

Internationale belangstelling voor Nederlandse aanpak

Wijzer in geldzaken is een platform waarin partnerorganisaties uit de financiele sector, de overheid, voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap hun krachten bundelen om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen. De publiekprivate aanpak van Wijzer in geldzaken leidt internationaal tot veel belangstelling, vooral vanwege de open, constructieve houding tussen de partnerorganisaties onderling en de resultaatgedreven werkwijze.

Gurria, Dijsselbloem en Lusardi spreken over financiele veerkracht

Naast de aanwezigheid van koningin Maxima spreken tijdens het symposium onder andere OESO secretaris-generaal Angel Gurria, Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en professor Annamaria Lusardi. Deelnemers zijn afkomstig van het OESO/International Network on Financial Education (INFE), ministeries van financien en onderwijs, centrale banken, toezichthouders, overheidsinstanties, de wetenschap, private sector en NGO's. Onderwerpen die ter tafel komen: Hoe ontwerpen we effectieve interventies op het gebied van financiele educatie; Hoe voorkomen we financiele kwetsbaarheid, Financiele educatie op school en Pensioenplanning.

Het belang van financiele educatie

Koningin Maxima is erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken. In deze functie vraagt zij aandacht voor financiele educatie en verstandig omgaan met geld. Onder andere tijdens de Week van het geld, waarin basisscholieren verantwoord financieel gedrag leren. Financiele educatie is van essentieel belang om een goede start in het leven te maken en financieel overeind te blijven, maar ook om goed voorbereid te zijn op onverwachte situaties. Het platform Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financien.