Netanyahu: `We zullen de Golanhoogte nooit afstaan'

in Israel / by Mike Durand / on 20/04/2016 at 10:21 / Tags: Golan, VN, Vredesproces

De Israelische premier Netanyahu hield zondag een speciale kabinetszitting op de Golanhoogte. Tijdens de zitting stelde hij dat de Golanhoogte 'voor altijd in handen van Israel zal blijven' en dat Israel zich "nooit van de Golanhoogte zal terugtrekken'. Israel heeft de Syrische hoogvlakte sinds de verovering in 1967 in handen en heeft het gebied in 1981 officieel geannexeerd. (De annexatie is niet internationaal erkend: Nederland bijvoorbeeld noemt de Golan 'bezet gebied'.) Vredesonderhandelingen tussen Syrie en Israel over de teruggave van het gebied draaiden in 2000 uit op niets.

De nu al vijf jaar durende bloedige burgeroorlog in Syrie is voor veel Israelische politici een reden waarom Israel zich niet moet terugtrekken van de Golanhoogt, omdat dit een onaanvaardbaar risico voor Israels veiligheid zou zijn. Netanyahu zei tijdens de zitting zondag dat de Golan zich onder Israelische controle heeft ontwikkeld tot een vreedzaam gebied,waar de landbouw en het toerisme goed gedijen. Ook roemde hij de actieve verdedigingspolitiek van het Israelische leger op de hoogvlakte omdat deze bijdraagt tot rust en veiligheid in het gebied.

Netanyahu hield de speciale kabinetszitting op de Golanhoogte ter ere van het eenjarig bestaan van zijn hernieuwde kabinet. Na bijna vijftig jaar Israelisch bewind zou de internationale gemeenschap moeten erkennen dat het gebied "voor eeuwig onder Israelische soevereiniteit zal blijven', aldus Netanyahu.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft direct na de uitspraken van de Israelische premier hierover klachten ingediend bij de Secretaris-generaal van de VN en de Veiligheidsraad over de uitspraken en over en de plek waar de speciale kabinetszitting plaatsvond. Syrie noemde de zitting 'roekeloos' en 'provocerend'.