Techniekpact aangepast voor 2020


21 april 2016 - Nieuwsartikel

Maandag 18 april 2016 vond de jaarconferentie van het Techniekpact plaats, waar gedeputeerde Tjeerd Talsma namens de regio Noord-West heeft ondertekend.

Het Techniekpact is opgezet om de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector te verbeteren en daarmee het tekort aan technisch personeel terug te dringen.

In het Techniekpact staan daarvoor concrete afspraken tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Ook de provincie Noord-Holland zet zich hiervoor in, onder meer met de benoeming van een provinciale werkambassadeur. Gedeputeerde Talsma: "Deze ondertekening is een grote stap om de mismatch
tussen onderwijs en bedrijfsleven aan te pakken. Dit is hard nodig en daarom werken we samen met diverse partijen, want alleen samen kunnen we van Noord-Holland een sterker en aantrekkelijker arbeidsmarkt maken."
Het Techniekpact voor de periode 2016-2020 telt 12 doelen. Van het structureel aanbieden van wetenschap en technologie in het onderwijs en het zorgen voor voldoende en vakbekwame leerkrachten tot het investeren in duurzame inzetbaarheid van technici.

Urgentie onverminderd hoog

Sinds de ondertekening van het Techniekpact in 2013 kiezen meer jongeren voor techniek. De noodzaak van het Techniekpact is echter onverminderd groot. Er is nog veel winst te behalen in het aantal leerlingen op het vmbo en mbo dat kiest voor een technische opleiding en in het aandeel meisjes
in technische opleidingen. Daarnaast wordt er een groot tekort verwacht aan gekwalificeerde techniekdocenten voor het beroepsonderwijs. Voldoende en vakbekwame technici op alle niveaus en allerlei terreinen zijn essentieel voor Nederland om een toppositie in de wereldeconomie te handhaven.

Kijk voor meer informatie op de website www.techniekpact.nl.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tweet
Deel