Tot in het derde geslacht!


donderdag 21 april 2016 | 14:38 Laatst bijgewerkt: 21-4-2016 | 14:38

Stel je voor: je hebt 3 broers die allemaal bij de SS zitten terwijl jij nog maar een kleuter bent. Een van je broers sneuvelde tijdens de oorlog. En jij? Jij zit voor de rest van leven vast aan de verschrikkelijke keuzes die de familie voor je heeft gemaakt. Dit overkwam filmmaker Emile van
Rouveroy van Nieuwaal en hij besloot er de film `Tot in het derde geslacht' over te maken. RTV Oost zendt de documentaire uit op zondag 1 mei om 21.00 uur.

Emile van Rouveroy van Nieuwaal (75), bekend van de film `Houdt God van Vrouwen?' besluit na zeventig jaar de confrontatie met zijn familieverleden aan te gaan dat gekenmerkt is door stilte en schaamte.

Zijn vader en broers waren fanatieke Nazi's. Broer Jan sneuvelde in Rusland aan het front en Emile's vader en zijn andere broers zaten flinke gevangenisstraffen uit. Emile, een nakomer, was nog te jong om te begrijpen wat voor een impact dit zou hebben op de rest van zijn leven. Na de oorlog
viel het gezin uit elkaar. Thuis begon het grote zwijgen.

`Tot in het derde geslacht' is een persoonlijke film over de complexiteit van familiebanden, het doorbreken van een leven lang zwijgen en het overwinnen van diepgewortelde schaamte.

De documentaire `Tot in het derde geslacht' werd in opdracht van RTV Oost geproduceerd en zie je zondag 1 mei om 21.00 uur bij TV Oost.

Meer lezen over:

* tweede wereldoorlog
* cultuur

Tot in het derde geslacht
Tot in het derde geslacht Foto: Fragment uit de documentaire
verberg media