Red levens en meld u aan bij HartslagNu!


Geplaatst: 21-4-2016

Op woensdagmiddag 20 april 2016 vond in het stadhuis van Lelystad een startbijeenkomst plaats met demonstraties en informatie over HartslagNu. Wethouder Janneke Sparreboom opende de bijeenkomst.

Ambulancemedewerkers en burgerhulpverleners demonstreren een reanimatie

Overlevingskans vergroten

Doel van de middag was om zoveel mogelijk mensen die kunnen reanimeren te enthousiasmeren zich aan te melden bij HartslagNu en om inzichtelijk te krijgen waar zich in Lelystad AED's bevinden die beschikbaar kunnen worden gesteld. De inzet van burgerhulpverleners via dit alarmeringssysteem is
van groot belang om de overlevingskans bij hartstilstanden te vergroten.

Reanimatie binnen 6 minuten

Bij een hartstilstand telt iedere seconde. Reanimatie moet binnen 6 minuten zijn gestart, terwijl een ambulance gemiddeld zo'n 10 minuten nodig heeft om bij het slachtoffer te komen. Via HartslagNu worden bij een hartstilstand tegelijkertijd burgerhulpverleners in de omgeving gealarmeerd (via
de app of een sms), die de reanimatie kunnen opstarten als er nog geen ambulance ter plekke is.

Aanmelden

HartslagNu is een landelijk alarmeringssysteem, waarbij al veel gemeenten zijn aangesloten. Dat geldt nu ook voor Lelystad. Mensen die kunnen reanimeren, kunnen zich al aanmelden als burgerhulpverlener via www.hartslagnu.nl. Een geldig certificaat of diploma voor reanimatie is noodzakelijk.
Wie een AED (Automatische Externe Defibrillator) beheert, kan deze ook voor gebruik via HartslagNu beschikbaar stellen. Zo'n apparaat is bij een reanimatie nodig om het hart door middel van een stroomstoot weer op gang te brengen.

Meer informatie is te vinden op www.lelystad.nl/hartslagnu.