Historie Vijfhuizen verankerd in maquette


Publicatiedatum:
donderdag 21-04-2016
Tijdens een inloopbijeenkomst over de Beeldvisie in Vijfhuizen kreeg de speciaal gemaakte maquette veel waardering. Hierop zijn de plekken gemarkeerd die de bewoners de afgelopen maanden hebben aangemeld als 'zeer waardevol'.

Dick de Waal Malefijt

De gemeente onderzoekt wat de beste manier is om de historische waarde van het dorp Vijfhuizen te beschermen, wellicht door delen `beschermd dorpsgezicht' aan te wijzen. Wat is typerend voor Vijfhuizen en moet behouden blijven? Daar wisten de bewoners wel raad mee.
Dick de Waal Malefijt, afkomstig uit Haarlem, verhuisde 32 jaar geleden naar Vijfhuizen. Het buiten wonen in een stedelijke omgeving spreekt hem nog steeds aan. De omgeving van het fort en het station zijn delen die wat hem betreft voor de eeuwigheid bewaard moeten blijven.


"Een ander prachtig voorbeeld van hoe het ook kan is de pas opgeknapte graansilo en de woning ernaast. Meerdere plekken in de hele gemeente verdienen zo'n fraaie opknapbeurt. Ze kunnen dan weer een hele tijd mee en mensen kunnen er een hele tijd van genieten."

De Vijfhuizer hoeft niet lang te denken over plekken die beter kunnen:


"Het bedrijventerrein zou moeten worden verplaatst. En dat braakliggende terrein in de kern waar voorheen een kerk stond, zou ook een passende bestemming moeten krijgen."

Die locaties zijn dan ook niet als waardevol gemarkeerd op de maquette. Wethouder Derk Reneman nam deel aan de bijeenkomst in de Poterne van de Protestantse Kerk en ging met de bewoners in gesprek.


Beschermd dorpsgezicht

Tijdens drie bijeenkomsten kwam de maquette van het dorp geleidelijk tot stand. Een grote houten puzzel van Vijfhuizen. Dirk Verhagen van het bureau Urban Synergy:


"Vanuit deze maquette schrijven we een beeldvisie voor Vijfhuizen. In het rapport komt een kwalitatieve opsomming van de cultuurhistorische, landschappelijke, stedenbouwkundige en architectonische waarden van het dorp. Nu weten we welke waarden van belang zijn, die behouden moeten worden of
juist versterkt moeten worden."

Met de beeldvisie kan de gemeente besluiten of (een deel van) Vijfhuizen `beschermd dorpsgezicht' wordt. Dit traject loopt samen op met het onderzoek naar nieuw beleid voor de Ringdijk, waar vorig najaar ook een bijeenkomst met bewoners over is geweest.

Vanuit de Erfgoedcommissie en MeerHistorie nam Frank Ossewaarde deel. Hij vindt de wijze van werken heel aantrekkelijk.


"Er is veel aandacht besteed aan alle mogelijke invalshoeken. Het is altijd lastig om mensen te bereiken, ook hier. Geweldig dat de maquette daarom op zaterdagmiddag voor de deur van de supermarkt stond en mensen hun zegje konden doen."

Hij vindt de gemeente op de goede weg en heeft zelf aandacht gevraagd voor punten die buiten het plangebied liggen.


"Zoals de overkant van de Ringvaart, met Schalkwijk in de gemeente Haarlem. Vijfhuizen kijkt er op uit, je moet het open gedeelte zo zien te houden."

Op de foto Dick de Waal Malefijt met op de achtergrond bewoners en wethouder Derk Reneman (foto Jur Engelchor).