Oude Rijn gemaal klaar voor nieuwe bestemming


Gepubliceerd op 21 april 2016

De restauratie van het Oude Rijn gemaal te Pannerden is helemaal afgerond. Waterschap Rijn en IJssel en gemeente Rijnwaarden deden vandaag letterlijk de deuren open. De ingrijpende restauratie van het gemaal, woonhuis (voormalig ketelhuis) en schuur heeft ervoor gezorgd dat het
cultuurhistorisch monument uit 1884 behouden blijft en een nieuwe functie krijgt voor het publiek.

Samen met betrokkenen blikten heemraad Frank Wissink en wethouder Jos Lamers terug op de restauratie van het cultuurhistorisch gemaal en keken vooruit naar de nieuwe bestemming.

Het gemaal wordt ook wel gemaal van de gebroeders Bach genoemd. Speciale gasten waren dan ook de familieleden van de inmiddels overleden gebroeders Bach.

Restauratie

De restauratie werkzaamheden aan het gemaalcomplex zijn in augustus 2015 begonnen. Waterschap Rijn en IJssel heeft het voormalig ketelhuis en de schuur gerestaureerd, waarbij waardevolle elementen in het interieur en exterieur zoveel mogelijk behouden zijn gebleven. Ook is de schoorsteen in
moderne kunstvorm (18 meter hoog) teruggebracht. De afwerking en inrichting van het interieur en de tuin zijn in overleg met de exploitant gebeurd.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.

Nieuwe bestemming

Gemeente Rijnwaarden heeft de herbestemming voor haar rekening genomen. Het ketelhuis wordt in gebruik genomen als streekwinkel en horecagelegenheid door de exploitant, mevrouw Petra Rutting. De schuur is ingericht als `Artist in Residence', Bed & Breakfast en atelier. De machinekamer dient
als educatieve ruimte en museum.

Cultuurhistorisch monument

Het gemaal Oude Rijn is een uit 1884 daterende uitwateringssluis en is een cultuurhistorisch monument. Het is al sinds de jaren '70 niet in werking als gemaal, maar om de cultuurhistorische waarde te behouden hebben waterschap en gemeente samengewerkt aan de restauratie en herbestemming ervan.

De voormalige machinisten, de gebroeders Bach, zijn een begrip in de omgeving en konden er blijven wonen. Na het overlijden van de ene broer is de andere in 2011 verhuisd.

JVD_MG_3150-20160421JVDDJI_0018-20160421

JVD_MG_3138-20160421JVD_MG_3155-20160421

Foto's: Boei - Jan van Dalen Fotografie