Gros verdachten Operatie Trefpunt langer vast


21 april 2016 - Landelijk Parket

Het grote merendeel van de verdachten gerelateerd aan de grote drugsactie van 4 april jl., Operatie Trefpunt, blijft langer vastzitten. Zo hebben de raadkamers in den Bosch, Breda en Maastricht gisteren en vandaag beslist.

Raadkamer beslissingen

De raadkamer in Den Bosch liet drie verdachten op woensdag 13 april al weten dat hun gevangenhouding met 90 dagen werd verlengd. Twintig verdachten hoorden de raadkamer datzelfde vandaag tegen zich beslissen. Voor een verdachte is de periode van gevangenhouding verlengd met 30 dagen en voor
een ander met 60 dagen.

De raadkamer in Breda heeft met ingang van vandaag de gevangenhouding van twee verdachten geschorst.

De raadkamer in Maastricht besloot gisteren dat de gevangenhouding van een verdachte met 90 dagen is verlengd. Tegen een andere verdachte luidde de beslissing al op 14 april dat deze 30 dagen langer zou vastzitten. De gevangenhouding van de derde verdachte is bij raadkamer van 14 april reeds
geschorst.

De verdachten zijn op of rond maandag 4 april aangehouden in het kader van Operatie Trefpunt.

Operatie Trefpunt

Politie en OM hebben op maandag 4 april tijdens een grote drugsactie in Zuid- Nederland in totaal 55 mensen aangehouden. Er zijn die dag 111 doorzoekingen gedaan. Daarbij zijn diverse zaken aangetroffen. Politie en OM zijn nog bezig met het onderzoeken van alle stoffen en locaties. Alle tot op
heden gemelde resultaten zijn dan ook indicatief.

Operatie Trefpunt komt voort uit een groot onderzoek, Explorer, naar een ontmoetingsplek voor criminelen in Best (Oost-Brabant). Onder de dekmantel van een party-verhuurbedrijf verzamelden zich hier tientallen verdachten. Ze maakten afspraken over de handel in en productie van synthetische
drugs. Deze ontmoetingsplek is geobserveerd en afgeluisterd door de politie. Dit leverde dermate veel informatie op dat hier zo'n vijftig deelonderzoeken uit voortvloeiden.

Voorgeleidingen

Op 6 april waren de eerste voorgeleidingen bij de rechter-commissaris in onderzoeken van het Landelijk Parket. In de dagen erna volgden de andere voorgeleidingen van verdachten in de onderzoeken van het Landelijk Parket en de parketten Zeeland-West-Brabant, Oost-Brabant en Limburg.

Intensivering Zuid

Operatie Trefpunt valt binnen de ruim een jaar geleden gestarte geintensiveerde aanpak van drugscriminaliteit in de drie zuidelijke provincies, Brabant, Zeeland en Limburg.

Deze aanpak, `Intensivering Zuid', heeft tot doel als een daadkrachtige integrale overheid (OM, politie, openbaar bestuur, Belastingdienst, FIOD, Douane, Koninklijke Marechaussee, de Regionale Informatie en Expertisecentra en de Taskforce Brabant-Zeeland) criminele netwerken te verstoren en de
productie van hennep en synthetische drugs substantieel terug te dringen. Zo wordt bovendien dumping van drugsafval in het milieu teruggebracht.

Deze vormen van ondermijnende criminaliteit zijn zeer winstgevend en geld is macht waardoor er ook kans bestaat op vermenging tussen de boven- en onderwereld.

De aanpak van de Intensivering Zuid kenmerkt zich door korte, kordate interventies van politie en OM. De ambitie is om de zaken zo snel als mogelijk voor de rechter te brengen, via het zogenoemde fast-lane principe (binnen 3 maanden na aanhouding).

Er wordt intensief samengewerkt met Belgie, onder meer om verplaatsingseffecten over de landsgrenzen heen zoveel mogelijk tegen te gaan.

Deel dit op

*