Zzp'er wel klaar voor wet DBA

donderdag 21 april 2016 08:43 Binnenland

Dit is een origineel bericht van POOQ

De zzp'er is goed voorbereid, goed geinformeerd en verwacht evenveel of zelfs meer (45%) omzet te gaan draaien dit jaar. Met de komst van de vervanger van de VAR schieten negatieve "onderzoeksresultaten" over de inzet van zzp'ers als paddenstoelen uit de grond. Maar anders dan veel van deze onderzoeken ons doen geloven blijkt de zzp'er helemaal klaar voor de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie).

POOQ, marktplaats voor zzp'ers en opdrachtgevers, wilde zijn 17.000 leden een objectief beeld bieden en startte daarom zelf een onderzoek. De uitkomsten laten een compleet ander beeld zien. Maar liefst 45% van de 1182 ondervraagde zzp'ers verwacht namelijk het komende jaar een stijging van de omzet. Nog eens 33% verwacht de omzet op het zelfde niveau te houden. Daarnaast heeft ruim de helft van de freelancers hun modelcontracten al klaar staan en is 56% volledig op de hoogte van de nieuwe wet DBA. In aanmerking genomen dat er tot mei 2017 nog niet gecontroleerd wordt en er alleen een inspanningsverplichting bestaat, lijkt alle ophef een storm in een glas water.

De negatieve berichtgeving over de inzet van freelancers lijkt vooral afkomstig van bedrijven die belang hebben bij een angstige markt. De suggestieve koppen waren dan ook niet van de lucht. 'Zzp'ers massaal gedumpt vanwege afschaffing VAR' of 'Bijna 90 procent zzp'ers voorziet minder werk door nieuwe wetgeving'. In veel gevallen zijn het detacheerders of uitzenders die achter deze berichten zitten. Het lijkt dat deze bedrijven erop aansturen dat ondernemers flexwerkers op contractbasis bij hun onder te brengen.

*

*

*

*