Robotarm voor Duchenne-patienten

21 april 2016 door Webredactie Communication

Gerard Dunning hielp mee aan ontwikkeling van een ondersteunende robotarm voor Duchenne-patienten. Hij promoveert op vrijdag 22 april op dit onderwerp aan de TU Delft.

Dunning ontwikkelde samen met de Universiteit Twente, het VUmc en het Radboud UMC de A-Gear: een robotarm die jongens (vanaf 10 jaar) met de spierziekte Duchenne kan ondersteunen bij dagelijkse activiteiten. Er werd een prototype gerealiseerd voor een onopvallend, lichaamsgebonden hulpmiddel dat onder de kleding gedragen kan worden en het onafhankelijke functioneren van de arm ondersteunt tijdens dagelijkse activiteiten, zoals eten, drinken, handelingen boven het tafelblad, naar het gezicht reiken, op het hoofd krabben en naar hoge objecten reiken.

Het ontwikkelen van een robotarm ontstond door de wens van jonge patienten met Duchenne. De robotica-ondersteuning die de jongeren momenteel gebruiken is vaak zwaar en te opvallend. Vaak willen ze hier juist niet mee gezien worden.

Actieve en passieve ondersteuning

De onderzoekers werkten daarom de afgelopen vier jaar aan twee armondersteuners: een passieve armondersteuner - aangestuurd op eigen kracht, zonder motoren - en een actieve armondersteuner - aangestuurd door motoren die op hun beurt door de gebruiker zelf worden gecontroleerd. De actieve armondersteuner wordt aangestuurd door elektrische spiersignalen of minimale spierkracht vanuit de arm, waardoor er een zo intuitief en natuurlijk mogelijke beweging ontstaat.

Patient centraal

Dunning werkte mee aan de passieve armondersteuner en ontwikkelde hiervoor veersystemen die zorgen voor de juiste ondersteuning, die dicht bij het lichaam gebracht kunnen worden en die comfortabeler zijn dan de huidige systemen. Dunning geeft aan dat dit succes vooral te danken is aan de testfases met de gebruikers. `Vanaf het begin van mijn onderzoek zijn we begonnen met testen en gebruikten we de wensen van de patient als basis voor de ontwikkeling van de robotarm. Dit is het allerbelangrijkste en draagt zeker bij aan dit mooie resultaat', aldus Dunning.

Prototype

Het prototype is geevalueerd met jongeren met Duchenne en toonde goede resultaten. Het onderzoek van Dunning is afgerond. De robotarm zal echter nog verder getest en gecertificeerd moeten worden, voordat deze op de markt kan verschijnen. Op dit moment wordt bekeken welke stappen er nodig zijn om van het prototype een product te maken dat daadwerkelijk gebruikt kan worden.