Compenseer aangetaste pensioenen

18/04/2016

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes (VNL) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over de zorgelijke financiele positie van veel gepensioneerden.

1. Bent u bekend met het bericht `Vier op de tien redden het niet met pensioen'*?

2. In hoeverre deelt u onze zorg dat de financiele positie van veel gepensioneerden met een middeninkomen, die dus niet in aanmerking komen voor de vele toeslagen, aanzienlijk is verslechterd door het kabinetsbeleid van hogere zorgkosten, hogere huren en hogere belastingen?

3. Ziet u de noodzaak om deze groep, die vaak de eigen positie niet meer kan verbeteren, te compenseren voor het niet indexeren en zelfs korten van pensioenen?

4. Bent u bereid om de meevaller(s) bij de rente over de staatsschuld (als gevolg van de renteverlaging door de ECB) in te zetten om de AOW te verhogen of anderszins het korten op pensioenen te compenseren? Zo neen, waarom niet? Zo ja, welke oplossingen ziet u zelf?

5. Ziet u in dat het verplichtende en statische karakter van het huidige pensioenstelsel de deelnemers de vrijheid ontneemt om hun opgebouwde pensioen veilig te stellen, bijvoorbeeld door het elders onder te brengen? Graag een toelichting.

* http://m.ad.nl/ad/m/nl/1100/Consument/article/detail/4284454/2016/04/18/Vier-op-de-tien-redden-t-niet-met-pensioen.dhtml?originatingNavigationItemId=5585