Proefschriftprijs fecestransplantaties bij chronische diarree voor internist dr. Van Nood

21 april 2016 Proefschrift-internist-van-Nood

Internist dr. Van Nood ontving op 18 maart 2016 de proefschriftprijs van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-enterologie. Een belangrijke erkenning voor haar werk, die haar ten deel viel vanwege haar proefschrift over fecestransplantaties bij chronische diarree (`poeptransplantatie').

Compleet beeld van fecestranspantaties

Els van Nood ontving de prijs met name omdat zij in haar proefschrift de vertaling van het wetenschappelijk onderzoek naar fecestransplantatie heeft gemaakt naar de klinische praktijk, maar ook omdat zij de economische en de langetermijneffecten van de behandeling op deze manier in kaart heeft gebracht. Daarmee wordt volgens de jury in het proefschrift een compleet beeld geschetst van de toepassingen van fecestranspantaties.

Wat is een fecestransplantatie?

Een fecestransplantatie is een behandeling waarbij ontlasting van een gezonde donor in het darmkanaal van een patient met chronische diarree wordt gebracht. Deze specifieke diarree wordt veroorzaakt door een bacterie (Clostridium difficile genoemd) en ontstaat na antibioticagebruik. Deze darminfectie komt bij ongeveer 3.000 patienten per jaar voor in Nederland. Als patienten deze diarree krijgen kunnen zij meestal met antibiotica behandeld worden, maar bij circa vijf procent van de patienten komt de infectie regelmatig terug. Juist voor deze groep is de fecestransplantatie de enige effectieve behandeling.

Fecestransplantatie steeds meer toegepast dankzij onderzoek

Het wetenschappelijk bewijs voor de werking van een fecestransplantatie van een gezonde donor is mede door de onderzoeken zoals beschreven in het proefschrift geleverd en mede daardoor wordt deze bijzondere behandeling nu steeds meer geaccepteerd en toegepast. Momenteel wordt verder onderzoek gedaan om te zien of bevroren ontlasting even goed gebruikt kan worden als verse ontlasting voor een fecestransplantatie. In februari van dit jaar is vanuit Leiden de Nederlandse Donor Feces Bank opgericht, om dokters te helpen bij het uitvoeren van een fecestransplantatie.