Iets meer klachten over scholen

Het aantal mensen dat een klacht indiende over een school nam in 2015 iets toe vergeleken met het voorgaande jaar. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs dat vandaag is gepubliceerd.

Het aantal klachten stijgt vanaf 2010 elk jaar. Waren er in 2010 nog 131 mensen zo ontevreden over een school dat ze een klacht indienden, afgelopen jaar waren het er 227.

Volgens Jeroen van Velzen, cooerdinator van de commissie, komt de stijging waarschijnlijk doordat meer scholen zich aansloten bij de commissie. Er zitten ruim drieduizend scholen bij de commissie uit alle onderwijssectoren behalve de universiteiten. "Ik heb niet het idee dat bijvoorbeeld ouders mondiger of bozer zijn geworden."

Ingetrokken

Wel schrijft de klachtencommissie in het jaarverslag dat in 2015 vaker een klacht weer werd ingetrokken. Dat komt doordat de commissie actief kijkt of het schoolbestuur al aan zet is geweest.

"Overleg is toch vaak de beste manier om snel tot een oplossing te komen, het haalt er vaak al de scherpe randjes vanaf", zegt Van Velzen. "Als de commissie een advies geeft ben je snel twee maanden verder. Bovendien hoeft dat het probleem niet op te lossen. Zo kregen we bijvoorbeeld een klacht dat ouders niet in Magister konden, het programma waar de cijfers worden bijgehouden. Zoiets kan vaker sneller met het schoolbestuur zelf worden opgelost. Soms weten ouders niet dat er boven de directeur nog een bestuur zit."

Bij 65 klachten gaf de commissie wel een advies in 2015. De meeste klachten gingen over het basisonderwijs, namelijk 57 procent. Het voortgezet onderwijs volgde met 37 procent. Een klein aantal van de klachten kwam uit het middelbaar beroepsonderwijs.

Communicatie

Het vaakst is er onenigheid over de toelating, examens of de groepsindeling. Een kwart van de ingediende klachten in 2015 ging over de pedagogische of didactische begeleiding; 22 procent ging over de communicatie tussen de school en de ouders of leerling. Van Velzen: "Je ziet weleens schommelingen tussen deze drie categorieen, maar bij elke klacht zie je wel dat er iets aan de hand is met de communicatie."