Boek 'Menthol' komt binnen op 20 in bestsellerlijst

donderdag 21 april 2016 16:45 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Uitgeverij Achtbaan

Authentiek verhaal van selfpublicist Frank Krake spreekt Nederlandse lezer aan

Amsterdam, 21 april 2016 - Het boek 'Menthol, de man die Nederland leerde tandenpoetsen' van auteur Frank Krake staat na een week al op de twintigste plaats in de nationale bestsellerlijst. Het boek vertelt het verhaal van de uit Amerika gevluchte Joseph Sylvester (1890-1955), die in de jaren '20 en '30 langs steden en dorpen trok en demonstraties gaf met zijn Babajaba Menthol Tandpasta. Zo leerde hij Nederland tandenpoetsen.

,,Het is een authentiek verhaal dat blijkt aan te slaan bij de Nederlandse lezer. Het is herkenbaar en sluit aan bij de tijdgeest," zegt auteur Krake. Hij is blij verrast dat het boek na een week al zo'n hoge notering haalt in de Bestseller 60. De Stichting CPNB stelt die samen op basis van verkoopgegevens van meer dan 900 Nederlandse boekwinkels. In de non-fictie Top 10 van die lijst komt hij zelfs binnen op nummer zeven. De hoge verkoopcijfers zijn met name opmerkelijk omdat hij het boek zelf uitgaf, net zoals de nummer een: Paulien Cornelisse. ,,Blijkbaar kunnen ook selfpublishing auteurs in de bestsellerlijst komen," stelt Krake. In een andere lijst, de Hebban Boeken Top 10 (Non-Fictie), komt Menthol op twee binnen deze week. Daar krijgt het 4,5 sterren. ,,Ik krijg veel lovende reacties en recensies van lezers vanwege de vormgeving van het boek," aldus Krake.

'Menthol' vertelt het levensverhaal van een van de eerste zwarte zakenmensen in Nederland: de als dandy geklede Sylvester, die in de jaren '20 overal werd gezien als een attractie. Naar Amerika gevlucht vanwege de armoede op zijn geboorte-eiland Saint Lucia en naar Europa gevlucht voor de Klu Klux Klan, komt hij aan in Antwerpen en gaat Menthol-pastilles verkopen. Al snel schakelt hij over op tandpasta, dat hij met succes in Nederland gaat verkopen. Hij reist langs alle grote steden en dorpen en geeft demonstraties op de markt. Hij komt in plaatsen waar mensen soms nog nooit een 'neger' hebben gezien. Zijn demonstraties zijn spraakmakende voorstellingen die veel bekijks trekken. Hij presenteert zijn Babajaba Menthol Tandpasta als 'het natuurgeheim van het zwarte ras' en zichzelf als 'negerdokter' en 'de redder van uw tanden'. ,,Hij nam meestal een jongetje als proefpersoon, zette die op een stoel en begon met een houten borsteltje diens tanden te poetsen," vertelt Krake. ,,Mensen wisten toen nog niet wat tandenpoetsen was. Als de mond van het jongetje begon te schuimen en te bloeden, deed hij er zout op en begon het jongetje te schreeuwen. 'Dat is het resultaat als je je tanden niet poetst, dus koop mijn tandpasta', riep Menthol dan. Om te bewijzen hoe sterk zijn eigen tanden waren, tilde hij met zijn mond daarna de stoel met jongetje en al 30 centimeter op. Zo maakte hij gebruik van zijn anders zijn. Hij zei: kijk eens wat een mooi gebit ik heb. Dat kunnen jullie ook hebben." In Amsterdam ontmoet hij fotomodel Roosje Borchert uit Hengelo, reist met haar mee en trouwt in 1928 met haar. Hun liefdesverhaal staat uitgebreid beschreven in het boek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt hij opgepakt en brengen de Duitsers hem naar kamp Schoorl. Hij wordt er ingeschreven als 'volbloedneger', een term die hij later als geuzennaam in advertenties gebruikt.

Het boek 'Menthol, de man die Nederland leerde tandenpoetsen' is uitgegeven door Uitgeverij Achtbaan, ISBN 978-90-824764-0-8.

Over de auteur:

Frank Krake (1968) studeerde Marketing Strategy aan de RUG. Hij publiceerde in de Verenigde Staten en schreef eerder de autobiografie De Rampondernemer (Pearson). Als klein jochie logeerde hij regelmatig bij zijn grootouders in Hengelo, waar hij voor het eerst over 'Menthol' hoorde. Zijn opa deed vroeger zaken met Joseph en Roosje. De verhalen over het echtpaar maakten een onuitwisbare indruk. Die fascinatie inspireerde tot het schrijven van dit boek.

*

*

*

*