Menselijke dendritische cellen als kankervaccin (Promotie)

donderdag 21 april 2016

Tijd vanaf 14:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus mevrouw drs. S.P. Sittig

Promotor(es) prof. dr. I.H.M. de Vries

Copromotor(es) dr. G. Schreibelt, dr. J. Tel

Subtitel Human blood dendritic cell subsets - pinpointing the most potent subset for dendritic cell-based cancer immunotherapy

Beschrijving

Dendritische cellen zijn veelbelovend voor de ontwikkeling van een kankervaccin. Deze cellen zijn in staat een afweerreactie tegen tumoren op te wekken, het gebruik ervan is veilig en de bijwerking zijn mild. Tot nu toe is veel onderzoek uitgevoerd met dendritische cellen die gekweekt zijn uit voorlopercellen, omdat deze cellen makkelijk beschikbaar zijn. De immuunreactie die deze cellen in patienten opwekken bleek echter vaak onvoldoende om tumorcellen op te ruimen. Simone Sittig vermoedt dat direct beschikbare dendritische cellen uit bloed veel krachtiger zijn. Zij onderzocht drie verschillende soorten dendritische cellen die in menselijk bloed voorkomen met het oog op mogelijk gebruik als vaccin. Zij laat zien dat alle drie de celtypes hiervoor nuttige eigenschappen hebben. Met twee van deze soorten dendritische cellen zijn inmiddels gunstige klinische tests uitgevoerd. Simone Sittig verwacht dat het combineren van verschillende typen dendritische cellen een krachtig vaccin kan opleveren. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen welke aanvullende immunotherapieen nodig zijn om de afweerrespons in mensen te versterken.

Biografie

Simone Sittig (1981) behaalde in 2011 een master in Molecular Mechnisms of Disease in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek voerde zij uit bij de afdeling Tumorimmunologie van het Radboudumc, binnen het Radboud Institute for Molecular Life Sciences. Momenteel werkt zij als postdoc onderzoeker bij het ErasmusMC in Rotterdam.