Verkiezing Belangrijkste Boek van start

Wat is het boek van Nederland?

De stembussen zijn geopend! Zojuist is de Verkiezing van het Belangrijkste Boek in De Wereld Draait Door van start gegaan. Wat is het belangrijkste boek van Nederland?

Welk boek heeft het wereldbeeld van zijn lezers doen veranderen, speelde een cruciale rol op een belangrijk moment in iemands leven of welk boek wordt gewoon prachtig gevonden? Iedereen kan tot donderdag 22 september via belangrijksteboek.nl stemmen op het boek dat hijzelf het belangrijkst vindt.

Adriaan van Dis, Tom Lanoye, Ellen Deckwitz, Frank Evenblij, Martine Gosselink, Jan Paul Schutten, Annemiek Schrijver, Floortje Dessing, Stijn Huijts en Jose van Dijck hebben zich als curator verbonden aan de verkiezing van het Belangrijkste Boek. Om de kiezers op weg te helpen, heeft elke curator met kenners uit het vak een lijst van tien boeken opgesteld binnen een bepaald thema (o.a. literatuur, poezie en wetenschap).

Tezamen vormt dit de Tip100: honderd boeken die een rol hebben gespeeld bij de vorming van onze cultuur en identiteit. De Tip100 geldt enkel ter inspiratie; iedereen kan stemmen op zijn eigen favoriet. Op 22 september weten we welk boek Nederland heeft verkozen tot Belangrijkste Boek.

Verkiezing op ILFU

Gedurende de hele stemperiode zijn er in bibliotheken en boekhandels speciale activiteiten rondom de verkiezing. Op het International Literature Festival Utrecht (ILFU) is morgen een speciaal programma, het Belangrijkste Boekencafe. In het monumentale Postkantoor Neude zijn onder anderen curatoren Floortje Dessing, Jan Paul Schutten, Tom Lanoye en Ellen Deckwitz aanwezig om mensen te helpen bij hun keuze. Met muziek van Maaike Ouboter. Klik hier voor meer informatie.

De Verkiezing is onderdeel van 2016 Jaar van het Boek. Dit is een initiatief van Bijzondere Collecties van de UvA, de Koninklijke Bibliotheek, de Leescoalitie, het Letterkundig Museum, Stichting CPNB, Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven. Deze organisaties hebben de handen in een geslagen om een jaar lang het boek in al zijn verschijningsvormen te vieren. Kijk voor meer informatie op 2016jaarvanhetboek.nl.