Buddy's helpen jongeren bij een scheiding


Publicatiedatum:
vrijdag 22-04-2016
Jongeren die een scheiding van hun ouders hebben meegemaakt kunnen buddy worden bij Villa Pinedo. Dat is een online ontmoetingsplaats voor kinderen van gescheiden ouders. De buddy's helpen andere kinderen die ook in zo'n situatie zitten. Het buddy-project gaat eind april in Haarlemmermeer van
start.

In Haarlemmermeerse Vinex-wijken zoals Getsewoud en Floriande kwamen zo'n tien jaar geleden veel jonge gezinnen wonen. Veel van die gezinnen maken gelijktijdig bepaalde ontwikkelingen mee. Dat geldt ook voor scheidingen. Het aantal scheidingen neemt toe: in Haarlemmermeer zijn dat er jaarlijks
zo'n zeshonderd. Ruim 10.000 kinderen onder de 18 jaar hebben gescheiden ouders.
Caitlin Schmidt Villa Pinedo

Zowel voor de kinderen als voor de ouders is een scheiding erg ingrijpend. Als ouders gaan scheiden, hebben veel kinderen maar ook jongeren behoefte aan een luisterend oor. Bijvoorbeeld de juf op school, een familielid of een leeftijdsgenoot. Is zo iemand niet meteen beschikbaar? Dan kan dat
heel goed een buddy zijn.

`Word ook buddy!'
Dat een scheiding er in kan hakken, weet Catlin Schmidt (23) als geen ander. Toen ze vijf jaar was, gingen haar ouders uit elkaar.

"Daarna hertrouwde vader, verhuisde hij meermalen en kreeg ik een halfzusje. Mijn moeder is verhuisd en nooit hertrouwd. Er waren veel veranderingen waarover ik het graag met iemand had gehad. Maar niemand zat in zo'n situatie. Ik miste iemand met wie ik kon praten."

Als lid van de online-redactie van Villa Pinedo praat Catlin Schmidt met kinderen en andere jongeren die op de website komen. Ze woont in Nijmegen waar ze nu ook buddy wordt:

"Ik wil en kan kinderen bieden wat ik vroeger zelf heel erg heb gemist. Jongeren uit Haarlemmermeer roep ik op om ook buddy te worden."



Bobby's

Villa Pinedo gaat jongeren als buddy opleiden. Een buddy wordt op zijn of haar beurt ondersteund door een professional. De contacten tussen buddy en de jongere die graag over de scheiding van zijn of haar ouders wil praten (`bobby') verlopen via WhatsApp en de website van Villa Pinedo. Als zij
dat willen, kunnen buddy en bobby elkaar ook in groepsverband `in het echt' ontmoeten. Daarom is het gemakkelijk als jongeren uit Haarlemmermeer zich aanmelden, bobby's hoeven dan de gemeente niet uit om hun buddy te spreken.


Uitdaging voor ouders

Villa Pinedo is er ook om ouders bewust te maken van wat er in het hoofd en hart van kinderen omgaat bij een scheiding. Marsha Pinedo, directeur van Villa Pinedo, maakt vaak mee dat ouders moeite hebben de weg te vinden naar informatie, advies en ondersteuning voor hun kinderen.

"Het grote aantal vechtscheidingen mondt uit in een groot beroep op gespecialiseerde hulpverlening en veel zaken bij de Raad voor de Kinderbescherming. Dat kun je helpen voorkomen door kinderen en ouders bij het begin al een klankbord te bieden."

De uitdaging voor ouders is om hun kinderen geen partij te laten kiezen bij een scheiding.


"Door geen ruzie te maken waar kinderen bij zijn, door de ex-partner niet zwart te maken bij de kinderen, door je kinderen de tijd te geven om te wennen aan de nieuwe situatie, door te luisteren naar wat ze te zeggen hebben. En vooral door kinderen en jongeren de ruimte te geven van allebei de
ouders te houden," zegt Marsha Pinedo. Ze spreekt uit ervaring: als kindertherapeut, maar ook als kind van gescheiden ouders.

Jongeren die buddy willen worden, kunnen voor informatie terecht op Facebook.nl/VillaPinedo.

Op de foto:
Catlin Schmidt van Villa Pinedo: "Kinderen wil ik bieden wat ik vroeger zelf heb gemist. Jongeren uit Haarlemmermeer roep ik op om buddy te worden." Foto: Henny van Roomen.