Stilte voor de storm?


22 april 2016, 11:19

"Stilte voor de storm", zo lijkt het te zijn vandaag. De ochtendspits van vrijdag stelde erg weinig voor. Op het drukste moment stond er op de snelwegen slechts 26 kilometer file.

Tijdens de avondspits verwacht de VID echter veel meer drukte. De totale filelengte kan tijdens de avondspits gemakkelijk uitlopen tot boven de 250 kilometer. Populaire bestemmingen zijn vakantieparken op de Veluwe en de kustgebieden.

Knelpunten voor het verkeer zijn vanmiddag de A12 in beide richtingen tussen de Duitse grens en Arnhem, de A28 in noordelijke richting en de A2 bij Utrecht en Maastricht.

In 2014 stond er op de laatste avondspits voor de vakantie 223 kilometer file, in 2015 bleef de teller steken op 192 kilometer en ook dat is beduidend meer dan gebruikelijk op vrijdag. Normaal gesproken houdt het op bij zo'n 150 kilometer file op het drukste moment.

De Meivakantie start vanmiddag. Bijna 2 miljoen Nederlanders genieten dan van een vakantie in eigen land. Iets meer dan de helft (55%) van de Nederlanders brengt de vakantie in het buitenland door. Populair zijn daarbij buurlanden Duitsland, Frankrijk en Belgie en bestemmingen aan de
Middellandse Zee. De Meivakantie vindt officieel plaats van 30 april tot en met 8 mei, maar scholen kunnen de Meivakantie met een week uitbreiden. Dit kan zowel in de week van Koningsdag als na de officiele week, tot en met Pinksteren.

De spits zal, zoals gebruikelijk op vrijdag, vroeger op gang komen dan op andere doordeweekse dagen.

Foto: (c) VID