RTV Utrecht duikt het verleden in met de Docu:Loenen aan de Vecht in..


Utrecht, 22 april 2016

RTV Utrecht duikt het verleden in met de Docu:Loenen aan de Vecht in oorlogstijd

Zaterdag 30 april en zondag 1 mei zendt RTV Utrecht de DocU: Loenen aan de Vecht in oorlogstijd uit. In de jaren 1940 - 1945 zaten er veel Duitse soldaten in Loenen aan de Vecht. Zij moesten de strategische positie van Loenen verdedigen tegen bombardementen van de Engelsen en tegen
Nederlandse verzetstrijders.

De Engelsen hebben vele malen geprobeerd om de bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal
en vaartuigen met oorlogsmaterialen te bombarderen. In deze film vertellen ooggetuigen en leden van de Historische Kring van Loenen over hun ervaringen. Zo wordt historisch materiaal van de RAF getoond en wordt uitgelegd hoe de aanvallen van de Engelse bommenwerpers op de bruggen en vaartuigen
in het kanaal hebben plaatsgevonden. Maar ook de gebeurtenissen voor de bevrijding komen aan bod, zoals het dramatische verhaal van de gijzelaars in Kasteel Loenersloot.

Deze film is de derde in de reeks over de oorlogstijd in kernen van de gemeente Stichtse Vecht. De vorige documentaires van Henny Ram en Willem van Putten gingen over Maarssen (2014) en Breukelen (2015). Ook deze documentaires waren te zien op RTV Utrecht.

Uitzending

De DocU: Loenen aan de Vecht in oorlogstijd is zaterdag 30 april en zondag 1 mei te zien bij RTV Utrecht. Na de uitzending is de documentaire online terug te kijken via www.rtvutrecht.nl/gemist.



RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.