Proef met zelfrijdend voertuig tot zomer 2016 - Provincie Gelderland


De provincie Gelderland voert tot de zomer van 2016 een proef uit met zelfrijdende voertuigen: de WEpods. Voor het eerst rijden zelfrijdende voertuigen op de openbare weg met het reguliere verkeer.

WEpod

Van Ede-Wageningen naar WUR-campus

Minister Schultz gaf in januari 2016 het startschot voor de eerste testfase. De WEpods rijden steeds grotere stukken op de route van station Ede-Wageningen naar de WUR-campus. Het is de bedoeling dat de voertuigen rond de zomer van 2016 de hele route rijden. Vanuit de controlroom wordt
toezicht gehouden op het voertuig en de veiligheid.

Vervoeren van bezoekers WUR

De WEpods vervoeren (buitenlandse) bezoekers van de Wageningen University (WUR) van station Ede-Wageningen naar de WUR. In het voertuig krijgt de bezoeker informatie over de omgeving en over het voertuig zelf. De passagier kan het voertuig reserveren via een app.

Automatisch rijden een stap dichterbij

De provincie Gelderland is initiatiefnemer van het project WEpods en werkt samen met de gemeenten Ede en Wageningen en de WUR. TU Delft, Spring Innovation Management, Robot Care Systems, TNO, Mapscape en Connekt voeren het project uit. In de proef staan kennisontwikkeling en kennisdelen
voorop. Zo willen bedrijven, overheden en kennisinstellingen gezamenlijk automatisch rijden een stap dichterbij brengen. Dit sluit aan op de ambitie van de provincie voor nieuwe, flexibele, duurzame en sociale mobiliteit.

Meer informatie over de WEpods en de proef .

Gepubliceerd op: vrijdag 22 april 2016