Herindelingsadvies drie herindelingen richting provincie Fryslan


Herindelingsadvies drie herindelingen richting provincie Fryslan
22-04-2016
[IMG] Klik om te vergroten

Gisteravond hebben de zeven gemeenteraden het herindelingsadvies voor de herindeling van het Bildt, Franekeradeel, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Menameradiel en Sudwest-Fryslan vastgesteld.

Het herindelingsadvies wordt verzonden naar de provincie Fryslan, zodat Gedeputeerde Staten haar zienswijze over de drie herindelingen kan geven om deze vervolgens door te sturen naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Een herindelingsadvies voor drie herindelingen

Per 1 januari 2018 vinden drie herindelingen plaats:

* het Bildt, Menameradiel, Franekeradeel en vier dorpen van Littenseradiel vormen de nieuwe gemeente Waadhoeke;
* Leeuwarderadeel en tien dorpen van Littenseradiel fuseren met gemeente Leeuwarden;
* Vijftien dorpen van Littenseradiel herindelen met gemeente Sudwest-Fryslan.

De drie herindelingen zijn met elkaar verbonden door de opsplitsing van gemeente Littenseradiel. Daarom hebben de zeven gemeenten een herindelingsadvies opgesteld. In het herindelingsadvies staan onder andere de redenen voor herindelen en de wijze waarop. Nu het herindelingsadvies is
vastgesteld door de zeven betrokken gemeenteraden, gaat het naar provincie Fryslan en daarna naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

De vervolgstappen

De besluitvorming over deze herindelingen ziet er als volgt uit:

* April 2016: herindelingsadvies naar provincie Fryslan. Gedeputeerde Staten geeft haar zienswijze.
* Juni 2016: provincie Fryslan stuurt herindelingsadvies naar ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK).
* September 2016 - mei 2017: behandeling wetsontwerp in de Eerste en Tweede Kamer
* September 2017: publicatie herindelingswet.
* 22 november 2017: herindelingsverkiezingen gemeenteraad van de drie nieuwe gemeenten.
* 1 januari 2018: start van drie nieuwe gemeenten.

Gedurende dit besluitvormingsproces bereiden de zeven gemeenten de fusies verder voor om per 1 januari 2018 de dienstverlening als nieuwe gemeenten te kunnen leveren.

Meer informatie online

Het herindelingsadvies van de drie herindelingen is te vinden op de websites www.herindeling2018.frl (Nederlands) en www.weryndieling2018.frl (Fries). Voor informatie over de afzonderlijke herindelingen kan doorgeklikt worden naar de betreffende gemeentelijke websites. Voor de
Waadhoeke-gemeenten het Bildt, Menameradiel, Franekeradeel en vier dorpen van Littenseradiel is vanaf maandag 25 april een nieuwe website online: www.waadhoeke.nl. Hierop staat alle informatie en het laatste nieuws over de herindeling Waadhoeke.