Naar transparante zorg en zorginformatiesystemen

22apr2016

16.00

Fotograaf: Dirk Gillissen

Naar transparante zorg en zorginformatiesystemen

Geneeskunde

22apr2016 16.00

Oratie

Eenduidige, actiegerichte kwaliteitsinformatie is noodzakelijk om de kwaliteit van zorg te evalueren en te verbeteren, betoogt Nicolette de Keizer in haar oratie. Door zorginformatiesystemen met behulp van informatie- en terminologiestandaarden transparant en toegankelijk te maken hoeft dit niet tot extra registratielast te leiden.

Kwaliteitsregistraties met transparante zorginformatie zijn belangrijk om de kwaliteit van zorg te meten. De Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE)-registratie is een van Nederlands oudste en meest succesvolle kwaliteitsregistraties. Volgens De Keizer hebben verschillende stakeholders - patienten, verzekeraars, toezichthouders en zorgverleners - verschillende doelen met kwaliteitsinformatie en moeten zij dus ook over verschillende kwaliteitsindicatoren beschikken.

Het evalueren van de zorg uitsluitend op uitkomstmaten geeft zorgverleners te weinig aangrijpingspunten om de zorg te verbeteren. De Keizer meent dat met behulp van actiegerichte, eenduidige en relevante structuur- en procesindicatoren de zorg van een `black box' naar een glazen huis kan worden getransformeerd. Huidige zorginformatiesystemen zoals elektronische patientendossiers zijn volgens de Keizer vaak niet geschikt om automatisch de gegevens te genereren die nodig zijn voor de berekening van kwaliteitsindicatoren.

Voor de implementatie van de informatie- en terminologiestandaarden hebben zorgverleners onderwijs en ondersteuning nodig op het terrein van gebruiksvriendelijk registreren.

Mw. prof. dr. N.F. de Keizer, hoogleraar Medische Informatiekunde, in het bijzonder evaluatie van zorg en zorginformatiesystemen: Van black box naar glazen huis. Transparante zorg en zorginformatiesystemen.

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting