Dijsselbloem zit informele Ecofinraad voor

Nieuwsbericht | 22-04-2016 | 10:47

Minister Jeroen Dijsselbloem zit op vrijdag 22 en zaterdag 23 april de informele Raad voor Economische en Financiele Zaken (Ecofin) in Amsterdam voor. Tijdens de eerste dag spreken de Europese ministers van Financien van de 28 landen van de Europese Unie onder meer over de Panama Papers en de bijdrage van de financiele sector aan een duurzame en stabiele economie.

De eerste dag van de informele Ecofin start met een lunchsessie over de EU-begrotingsproblematiek. Na de werklunch volgt er een sessie over de versterking van de Europese Bankenunie. Dankzij de bankenunie is de kans sterk verminderd dat landen omvallende banken moeten redden. Maar er is nog wel een risico dat landen in geldnood banken met veel staatsobligaties meetrekken. Nederland, momenteel voorzitter van de EU-raden, heeft dit punt op de agenda gezet.

Infographic wisselwerking landen en banken

Infographic wisselwerking landen en banken

Later op de dag spreken de Europese ministers over de Panama Papers. Directeur van de Nederlandsche Bank Klaas Knot sluit de dag af met een sessie over de bijdrage van de financiele sector aan een duurzame en stabiele economie.

De Ecofinraad buigt zich in het algemeen over het Europese economisch beleid, belastingen en de financiele sector. Er zijn twee soorten Ecofinraden. Tijdens de informele Ecofin debatteren de ministers over nieuwe plannen en oplossingen voor ingewikkelde problemen. Tijdens de reguliere vergaderingen van de Ecofin nemen de ministers van Financien besluiten over de wetsvoorstellen van de Europese Commissie. Ook stellen ze samen met het Europees Parlement de jaarlijkse begroting van de Europese Unie op.