Aaltense namaakhandelaar Bjorn Borg boxers veroordeeld in hoger beroep

vrijdag 22 april 2016 10:00 Binnenland

Dit is een origineel bericht van LXA N.V.

Op 9 maart jl. veroordeelde het Gerechtshof te Arnhem de heer X uit Aalten tot 90 dagen cel.

De handelaar in namaakkleding - onder meer van het merk Bjoern Borg - is in hoger beroep andermaal veroordeeld. Hij liep tegen de lamp in de TV uitzending van Undercover in Nederland in 2013. X was in hoger beroep gegaan na een eerdere veroordeling in 2014. De namaakhandelaar is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 90 dagen met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast dient X een taakstraf te vervullen. Bjoern Borg heeft in 2014 met de verdachte een schikking getroffen. Een veroordeling door de strafrechter tot schadevergoeding bleef mede daardoor achterwege.

Victoria Swedjemark: General Counsel Bjoern Borg:

Deze zaak illustreert dat onze zero - tolerance aanpak loont en dat het zeer moeilijk is voor iedereen die handelt in namaak Bjoern Borg om onder de radar te blijven . Ondanks dat wij deze kwestie hebben geschikt en in dat kader schadevergoeding hebben ontvangen, is het bevredigend dat X ook strafrechtelijk is veroordeeld voor zijn namaakhandel. We zullen consistent en vastberaden blijven in onze strijd tegen namaakhandelaren . In dit geval willen we de mensen van Undercover in Nederland bedanken voor hun hulp bij de aanpak van deze specifieke verkoper ."

Gie van den Broek , advocaat van Bjoern Borg Brands AB., LXA - the law firm 's-Hertogenbosch

Deze zaak illustreert dat namaakhandelaren niet alleen civielrechtelijk kunnen worden veroordeeld, maar ook strafrechtelijk. Nederlandse strafrechters hebben moeite met het honoreren van schadevergoedingsclaims van merkhouders. Hoewel de wetgever het wenselijk heeft geacht dat een benadeelde partij zich moet kunnen voegen in een strafzaak, blijkt het in de praktijk voor merkhouders een weinig zekere route om de door hen geleden schade vergoed te krijgen in een strafproces. Merkhouders dienen over het algemeen een civiele zaak aanhangig te maken wanneer zij de door hen geleden schade wensen te verhalen. Indien nodig schuwt Bjoern Borg niet om een procedure te starten, maar de meeste inbreukzaken worden uiteindelijk geschikt. De meeste namaakhandelaren weten dat zij aan het kortste eind trekken.

Naar mijn mening zou het goed zijn indien strafrechters minder terughoudend zouden zijn bij het toekennen van schadevergoeding. Het zou minder belastend zijn voor het justitiele apparaat, omdat daarmee een civiele procedure kan worden voorkomen. Daar is de systematiek van de voeging van de civiele partij in de strafzaak ook ooit voor bedacht.

*

*

*

*