REC stoot opnieuw stofwolk uit

Bij de opstart van de REC op donderdag 21 april is korte tijd stof vrijgekomen. De stofwolk was enkele minuten zichtbaar. Voor de opstart is de installatie via het doekenfilter gespoeld. Hoe er desondanks toch nog stof vrijkwam, is nog onduidelijk en wordt onderzocht.

Gedeputeerde Michiel Schrier zegt verrast te zijn. "Dit is de tweede keer in korte tijd dat er een stofwolk vrijkomt. Ik begrijp niet hoe dat kon gebeuren." Schrier ziet een verklaring van Omrin tegemoet. "Dit komt het vertrouwen waar we nu gezamenlijk zo hard aan werken, niet ten goede, aldus de gedeputeerde." Hij laat weten een last onder dwangsom op te gaan leggen.

In de onderhoudsperiode van de afgelopen drie weken heeft de REC enkele technische verbeteringen aangebracht aan de installatie. Het voorval van donderdag ontstond echter niet tijdens het verbrandingsproces, maar bij het opwarmen van de installatie met gas. Er werd toen nog geen afval verbrand.

Extra dioxinebemonsteringen

Om meer duidelijkheid te krijgen over de dioxine-emissie tijdens het opstarten, laat de provincie - naast de continue metingen - tijdens die opstartfase extra dioxinebemonsteringen uitvoeren. De cartouche van de continue dioxinemeting die er nu in zit, gaat er zo snel mogelijk uit, zo hebben de partijen uit de overleggroep besloten. Daarmee krijgen ze meer inzicht in de uitstoot van deze opstartfase. Een schoon filter meet de uitstoot van de komende periode.