De effectiviteit van interventies tegen jeugdcriminaliteit

Forensische orthopedagogiek

26 april 2016 10.00

Promotie

Om te voorkomen dat jongeren met risicogedrag afglijden naar de criminaliteit moeten effectief bewezen interventies worden ingezet. Sanne de Vries bestudeert de effectiviteit van preventieve jeugdinterventies en evalueert daarnaast de interventie Nieuwe Perspectieven. Ze onderzoekt tevens het verband tussen de ouder-kind-relatie en probleemgedrag bij jongeren.

Mw. L.A. de Vries: The Effectiveness of Youth Crime Prevention. Promotor is prof. dr. G.J.J.M. Stams. Copromotoren zijn dr. J.J. Asscher en dr. M. Hoeve.

Deelname

Toegang vrij

Locatie

* Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231 | 1012 EZ Amsterdam

+31 (0)20 525 2362

Ga naar detailpagina

* Download de samenvatting (PDF)

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting

Samenvatting proefschrift: De effectiviteit van criminaliteitspreventie bij jongeren (The Effectiveness of Youth Crime Prevention)

L. A. de Vries

Om te voorkomen dat jongeren met risicogedrag afglijden naar de criminaliteit moeten effectief bewezen interventies worden ingezet. In dit promotieonderzoek is een literatuurstudie verricht naar de effectiviteit van preventieve jeugdinterventies en daarnaast is een evaluatieonderzoek gedaan naar de interventie Nieuwe Perspectieven (NP).

Uit de literatuurstudie blijkt de impact van criminaliteitspreventie bescheiden. Echter, onder specifieke condities kan preventie tot grotere positieve effecten leiden. Het opstellen van gedragscontracten en oudertraining in opvoedingsvaardigheden, uitgevoerd in een gezins- of multimodaal format, leidt tot de grootste effecten in het voorkomen van ernstig delictgedrag. Groepsinterventies en té intensieve interventies moeten worden vermeden bij jongeren met een laag risico op herhaling van delictgedrag. Daarnaast is in dit promotieonderzoek vastgesteld dat Nieuwe Perspectieven niet effectiever is dan andere interventies voor jongeren met risico- en licht crimineel gedrag. Wel blijkt dat NP- jongeren minder snel recidiveren dan jongeren in de controlegroep. Ook is NP het meest effectief voor jongeren met minimaal en aantoonbaar delictgedrag voorafgaand aan de interventie. De effectiviteit van NP kan dus worden verhoogd door de focus te leggen op jongeren met eerder delictgedrag.

Tenslotte is onderzoek gedaan naar het verband tussen de ouder-kind relatie en probleemgedrag bij jongeren. Sociale factoren, namelijk verkeerde vrienden en inadequaat ouderlijk toezicht, spelen een verklarende rol in het verband tussen de ouder-kind relatie en crimineel gedrag, terwijl individuele factoren, namelijk denkfouten, het verband tussen de ouder-kind relatie en agressief gedrag verklaren. Door te werken aan de kwaliteit van de ouder-kind relatie kunnen andere risico- en protectieve factoren van probleemgedrag worden beïnvloed.