5 inwonersinitiatieven ontvangen een bijdrage van `Jouw idee, Samen ..


5 inwonersinitiatieven hebben op vrijdag 22 april van wethouder Henk Heijerman een cheque ontvangen, met een bedrag van `Jouw idee, Samen uitvoeren'.

Inwoners konden een aanvraag doen voor `Jouw idee, samen uitvoeren', het project waarmee de gemeente Aa en Hunze inwoners stimuleert om zich in te zetten voor een prettige leefomgeving. De publieksprijs is verdeeld over de vijf winnende initiatieven: ze krijgen alle vijf 200 euro voor een
feestelijk startmoment. Daarmee worden alle vrijwilligers die meehelpen, even in het zonnetje gezet.

De 5 gekozen initiatieven

De adviescommissie met inwoners heeft op basis van een aantal criteria, uit de 27 initiatieven die ingediend zijn, 5 initiatieven voorgedragen voor een bijdrage. Het college heeft ingestemd met deze keuze. Stuk voor stuk zijn het initiatieven waarbij inwoners samen iets doen voor hun dorp of
omgeving! Daarnaast is er op een geheel innovatieve manier door inwoners nagedacht. Oplossingen zijn gezocht in praktische aanpassingen, waarmee bijvoorbeeld een groter publiek wordt bereikt zonder grootschalige verbouwingen of investeringen.

De bedragen

Henk Heijerman heeft de initiatiefnemers een cheque overhandigd. Het gaat hierbij om de volgende onderwerpen en bedragen:

* Unieke dorpsommetjes EUR 10.500 - Eexterveen: Het aanleggen en onderhouden van een wandelroute met bankjes en informatieborden in en rondom Eexterveen.
* Actieve veeg- en strooiploeg EUR 5.000 - Schipborg: Het schoonhouden van fiets- en wandelpaden in Schipborg door inwoners zelf.
* Meer activiteiten voor de Broekstreek EUR 3.000 - Ekehaar: Het aanpassen van de dorpshuiskeuken en het aanschaffen van spelmaterialen, zodat er meer activiteiten kunnen plaatsvinden in het dorpshuis.
* Nieuwe centrale ontmoetingsplekken EUR 2.000 - Schoonloo: Het ontwerpen en zelf maken van picknicktafels, zodat elke straat in Schoonloo een eigen ontmoetingsplek heeft voor inwoners en toeristen.
* Tenten voor evenementen EUR 3.760 - Anderen: Het aanschaffen van 2 tenten die gebruikt kunnen worden voor diverse activiteiten bij het dorpshuis, dat daarmee extra ruimte krijgt zodat alle inwoners van het dorp kunnen meedoen.

Publieksprijs

Voor de publieksprijs konden alle inwoners van de gemeente stemmen op het initiatief dat ze het meest aansprak. Er zijn veel stemmen binnengekomen, zelfs zoveel dat het de indruk wekte dat de stemcomputer in de war was. Daarom heeft de gemeente besloten het bedrag van de publieksprijs eerlijk
te verdelen over de 5 initiatieven. Alle 5 krijgen 200 euro. Dit geld kan besteed worden voor een feestelijk startmoment, bedoeld als een teken van waardering voor de inzet van de vrijwilligers.

Tweede ronde

Dit was de tweede keer dat de gemeente Aa en Hunze `Jouw idee, Samen uitvoeren' heeft georganiseerd. In 2014 vond de eerste ronde plaats van `Jouw idee, Samen uitvoeren' in de vorm van een pilot. Toen heeft het zes mooie inwonersinitiatieven opgeleverd.

Uitreiking prijs
(foto: Harry Tielman) Op de foto: wethouder Henk Heijerman met de vijf winnende initiatiefnemers van Jouw idee, Samen uitvoeren, in het dorpshuis De Eekhof in Ekehaar