Dikke Dries en U.S.C. in het stadhuis


25-04-2016

De societeit van het Utrechts Studenten Corps (U.S.C.) viert dit jaar zijn 200-jarig bestaan. Aanleiding voor een historische tentoonstelling in het stadhuis over de jarenlange `warme band' van deze studentenvereniging met volkscafe Dikke Dries.

De langdurige relatie tussen het U.S.C en volkscafe Dikke Dries in Wijk C startte toen Duitse troepen de societeit van het U.S.C. in beslag namen en de corpsleden de Dikke Dries als toevluchtsoord zochten voor hun officiele verenigingsactiviteiten. De tentoonstelling "Dikke Dries en U.S.C.:
een warme band" toont vele historische foto's en objecten, per generatie De Winter gerangschikt.

Cafe Dikke Dries, nu de Oude Dikke Dries, werd in 1937 opgericht door Marinus `Dikke Dries' de Winter in Wijk C, toentertijd een volkswijk waar rasechte Utrechters een hechte gemeenschap vormden. Dat het uiterst elitaire studentencorps in de oorlogsjaren zijn toevlucht zocht bij dit volkscafe
is bijzonder te noemen. De legende wil dat Dikke Dries tijdens de bezetting al het zilverwerk van het U.S.C. heeft verdeeld onder de bewoners van Wijk C, om inbeslagname door de bezetters te voorkomen. Dit zilverwerk zou na de oorlog volledig geretourneerd zijn aan de rechtmatige eigenaar. Als
dank voor de gastvrijheid en zijn hulp, werden Dikke Dries - en later zijn zoon Joop de Winter - benoemd tot erelid voor het leven en bij alle officiele gelegenheden uitgenodigd op de societeit.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het fotoarchief van de familie De Winter, het archief van het Utrechts Studenten Corps, Volksbuurtmuseum Wijk C en Het Utrechts Archief.

De expositie is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis (Korte Minrebroederstraat 2 in Utrecht) te zien van dinsdag 3 tot en met donderdag 27 mei en buiten de openingstijden op zaterdag 21 mei 2016.