Rolstoelers komen over de brug in Getsewoud


Publicatiedatum:
maandag 25-04-2016
Sinds woensdag 20 april kunnen ook mensen in een rolstoel of met een rollator het water oversteken tussen de Vivaldisingel en zorgcentrum In het Zomerpark. Dat hier nu een vlakke brug ligt, is vooral te danken aan de inspanningen van Bert Eikendal, zelf rolstoelgebruiker.
De wijkraad Getsewoud pleitte al jaren voor een rolstoelvriendelijke brug, maar pas toen Eikendal zich ermee ging bemoeien kwam er schot in de zaak.

"Ik was op het juiste ogenblik op de juiste plaats",

zegt Eikendal.

"Toen ik hier twee jaar geleden kwam wonen, merkte ik natuurlijk gelijk dat de boogbruggen van de Vivaldisingel niet geschikt zijn voor rolstoelers. Toevallig werd juist een buurtschouw gehouden, met de wethouder erbij. Daar heb ik mijn verhaal gedaan en dat heeft gewerkt."


Bert Eikendal en wethouder Marjolein Steffens-van de Water openen de vlakke brug in Getsewoud officieel

Foto: Bert Eikendal en wethouder Marjolein Steffens-van de Water openen de vlakke brug in Getsewoud officieel. (fotograaf: Margo Oosterveen, gemeente Haarlemmermeer)

Gezondheidsvoorzieningen

Eikendal kreeg eerder al veel voor elkaar voor mensen met een beperking. Als vrijwilliger van de Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer (BGH) deed hij onderzoek naar de toegankelijkheid van gezondheidsvoorzieningen, zoals huisartsen, tandartsen en apotheken. Hij bezocht ruim honderd
locaties.

"Alle situaties die ik heb gemeld en waar de gemeente iets aan kon doen, zijn opgelost. Ook bijna alle betrokken organisaties hebben aanpassingen gedaan."Fietspaden

"Ze noemen me wel de drempeltjesman",

lacht Eikendal, die zich ook inzette voor verbetering van de fietspaden/oversteken (over bruggetjes, de busbaan en autorijbanen) tussen het 'oude' Nieuw-Vennep en Getsewoud.

"Door drempels en oneffenheden zijn die paden lastig begaanbaar voor rolstoelers. Ik heb dit aan de gemeente doorgegeven en ze zijn nu bezig de fietspaden vlak te maken. Helemaal top natuurlijk."

Bewoners in een rolstoel of met rollator kunnen via de nieuwe vlakke brug het water oversteken tussen de Vivaldisingel en zorgcentrum In het Zomerpark.
Foto: Bewoners in een rolstoel of met rollator kunnen via de nieuwe vlakke brug het water oversteken tussen de Vivaldisingel en zorgcentrum In het Zomerpark. (fotograaf: Margo Oosterveen, gemeente Haarlemmermeer)