Een Leeftstraat organiseren?


* 25 april 2016

Droomt u van een straat met meer ruimte voor groen, ontmoetingen en samenleven? Organiseer een Leefstraat! In een Leefstraat nemen bewoners hun straat onder handen en bouwen deze (tijdelijk) om tot hun droomstraat. Door samen (een deel van) de straat autovrij of autoluw te maken, komt er
ruimte vrij voor andere dingen: een tijdelijke grasmat, banken om lekker in het zonnetje een kopje koffie te drinken en ruimte voor kinderen om op straat te spelen.

Een Leefstraat is altijd tijdelijk (een aantal weken), maar kan blijvend effect hebben doordat je als buren elkaar (nog) beter leert kennen en samen dingen blijft organiseren.

Het principe is dat buurtbewoners zelf het initiatief nemen voor de organisatie. De gemeente verbindt hier slechts enkele voorwaarden aan:

* Toon aan dat er draagvlak is in de straat.
* Een aantal bewoners is verantwoordelijk is voor de organisatie van de Leefstraat.
* Vraag een verkeersbesluit aan.
* Regel een evenementenvergunning (optioneel) om afspraken vast te leggen.
* Er is medewerking (capaciteit) en instemming (formele besluiten) nodig van de gemeente, verkeerspolitie/brandweer en Spaarnelanden.

Geinteresseerd?

Geinteresseerd in het organiseren van een Leefstraat in uw straat? Neem dan contact op met de gemeente via antwoord@haarlem.nl of via 14 023.