Symposium: Spoken Language in the Mines: Euregion and beyond

Symposium: Spoken Language in the Mines: Euregion and beyond

25 april tot 26 april 2016

Het colloquium heeft het doel om de sociale praktijken en structurele eigenschappen van mijnwerkerstalen in vergelijkend perspectief te bestuderen. Mijnwerkerstalen hebben een unieke sociale ecologie. De betrokken factoren zijn snelle uitbreiding en migratie, de multi-ethnische compositie van het werkveld, binding aan de lokaliteit, geslacht en mannelijke binding, zorgen voor gevaren en veiligheid, speciale technologie, werkspecialisatie, en het onderscheid tussen het leven ondergronds, ten opzichte van het leven bovengronds. Over het algemeen, de taal ondergonds is niet dat van de bezitters van de mijnen, maar een lingua franca gesproken door een deel van de werkvloer. Daarnaast is er altijd een speciaal vocabulair en worden er nieuwe woorden gevormd.

Bestaand werk met betrekking tot sociaal-culturele effecten van globalisatie heeft zich in de meeste gevallen gericht op de enorm eigentijdse metropolen met hun explosieve en opvallende diversiteiten (Wang, Cornips et al. 2014; 26). De mijnstreken gaan hand in hand met een ernorme diversiteit in taalkundige informatiebronnen, hoewel zij toch gelegen zijn in perifere gebieden van niet-metropolen, en vaak in grensregio's zoals het Nederlandse, Belgische en Duitse grensgebied. Onderzoek van deze perifere gebieden blijft achter.

De focus zal op drie continenten liggen: Europa (voormalig Oostelijke Mijnstreek, Belgisch Limburg en het Roergebied), Afrika en Zuid-Amerika.

Locatie: Universiteit Maastricht, FaSoS