PvdA: maak opvoeren scooters strafbaar

Web only | ma 25 apr 2016

Verslag Tom van 't Einde

Regeringspartij PvdA wil het opvoeren van scooters strafbaar laten verklaren. Directe aanleiding daarvoor zijn uitspraken van een woordvoerder van branchevereniging BOVAG in een uitzending van EenVandaag.

In de uitzending stelde presentator Pieter Jan Hagens dat bij de BOVAG aangesloten bedrijven scooters opvoeren. Woordvoerder Tom Huyskens ontkende dat toen stellig: "Dat is pertinente onzin. Er is een convenant dat onze leden dat niet doen."

Naar aanleiding van de uitzending belde de PvdA anoniem met 96 bij de BOVAG aangesloten dealers. Driekwart daarvan gaf aan bereid te zijn om scooters op te voeren. Slechts 18% weigerde dat.

In EenVandaag stelde Tom Huyskens van de BOVAG dat leden die zich niet aan de afspraken houden geroyeerd worden. Tweede Kamerlid Duco Hoogland eist nu dat de branchevereniging dat ook doet. "Ik ga ervanuit dat de BOVAG driekwart van hun leden royeert. Tot die tijdt kunnen we de BOVAG niet serieus nemen."

Volgens de PvdA is duidelijk dat het convenant dat met de branche is gesloten niet wordt nageleefd. De partij gaat in de Tweede Kamer voorstellen dat het opvoeren van scooters strafbaar wordt gesteld om ervoor te zorgen dat het opvoeren van scooters alsnog aan banden wordt gelegd.