Noord Friese platteland aangesloten op snel internet

maandag 25 april 2016 10:00 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Kabelnoord

13.000ste aansluiting glasvezelnetwerk regio Dokkum en Waddeneilanden

Dokkum, 25 april 2016 - Het Noord Friese platteland in de regio Dokkum en de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Ameland worden in gestaag tempo aangesloten op snel internet. De behoefte is groot en het gebruik door bewoners en ondernemers is twee keer zo hoog als in de rest van Nederland, zo blijkt bij het glasvezelproject van kabelmaatschappij Kabelnoord.

Er zitten heel veel bedrijven op het platteland. Veel meer dan mensen denken," zegt directeur Niek Geelhoed van Kabelnoord. ,,Iedere boer is ook een bedrijf. Iedere koe heeft tegenwoordig niet alleen een chip in zijn oor, maar ook een sensor die data doorstuurt. Die data moet wel ergens heen. Daarom is het voor boeren en bedrijven zo belangrijk dat de download- en de uploadsnelheid van glasvezel even snel is. Daarvoor bieden koperdraad of 4G geen soelaas."

De kabelmaatschappij gaat de komende jaren ruim 28.000 adressen in haar werkgebied aansluiten op het nieuwe glasvezelnetwerk. Deze maand bereikt ze de 13000e aansluiting en de aannemer is al hard aan het graven naar de 14.000e. Het project startte in 2014 met de aanleg van glasvezel in wijken van Dokkum en in Kollum. Vorig jaar september startte de aanleg in Schiermonnikoog, het eerste Waddeneiland van Nederland dat volledig wordt voorzien van een glasvezelnetwerk. Daarna volgden Ameland, de dorpen Feanwalden en Ternaard en de binnenstad van Dokkum. Bijzonder was de aanleg van het buitengebied van Sibrandahus, waar met steun van Provincie Friesland bewoners zonder kabelaansluiting werden voorzien van een gratis glasvezelnetwerk. Momenteel wordt er glasvezel aangelegd in Damwald en Oudwoude. In mei 2016 start de aanleg in De Westereen. Na fase 1 van het project, die deze zomer afloopt, zijn 16.740 adressen aangesloten. In 2020 zijn dat er 28.590, ruim 2000 meer dan het huidige aantal kabelaansluitingen. In tegenstelling tot andere projecten wordt bij klanten de traditionele coaxkabel zonder tariefsverhoging vervangen door glasvezel.

Nederland telt inmiddels 2,3 glasvezelaansluitingen, maar slecht een miljoen mensen hebben ook een glasvezelabonnement. ,,Bij ons heeft 80 procent van de mensen met een aansluiting ook een abonnement. Dat is het dubbele van het landelijk gemiddelde," stelt Geelhoed. Volgens hem is de behoefte in de regio groot. ,,De wens voor superieur breedband-internet in een landelijk gebied als Noordoost-Friesland is voelbaar. Dit maakt dat wij in alle dorpen hartelijk worden ontvangen. Steeds meer mensen onderkennen het belang van een stabiele verbinding met goede internetsnelheden. Onze aannemer kan in vrijwel alle gevallen probleemloos aanleggen," aldus Geelhoed.

Over Kabelnoord

Kabelnoord is een kabelmaatschappij uit Dokkum. Het werkgebied bestaat uit de gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel, Kollumerland c.a., Ameland en Schiermonnikoog. Deze gemeenten zijn tevens aandeelhouder. Kabelnoord heeft als triple-play aanbieder meer dan 90 procent marktaandeel op haar aansluitingen en voert hiervoor doorgifte, service en aanleg zelf uit. Bij het Noordoost-Friese bedrijf werken 35 mensen.

*

*

*

*

*