Wederopbouw Nepal nog niet op gang

TV | ma 25 apr 2016

Verslag Herman Zaalberg

Redactie Servaas Hilgers

Vandaag wordt in Nepal herdacht dat het land precies een jaar geleden werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Nu een jaar later wonen er nog steeds meer dan een miljoen mensen in noodonderkomens.

De wederopbouw komt totaal niet van de grond. Een jaar na ardbeving in en rond de hoofdstad Kathmandu is er nog nauwelijks een nieuw huis gebouwd, blijkt uit een rapport van de Nederlandse samenwerkende hulporganisaties, Giro555. Redenen volgens Giro555 zijn gecompliceerde overheidsprocedures en trage politieke besluitvorming.

Er werd indertijd vier miljard euro toegezegd door andere landen, maar zonder goed herstelplan van de Nepalese regering komt dat geld niet vrij. Tot frustratie van de hier in Nederland woonachtige Nepalezen.

Van de 25 miljoen euro die Nederlanders doneerden is tot nu toe iets meer dan de helft uitgegeven: met name aan noodhulp, als voedsel, medische zorg en tijdelijk onderdak. Bij de aardbeving kwamen bijna 9000 mensen om het leven. Een half miljoen huizen werd verwoest.

In EenVandaag een gesprek met Gijs de Vries, actievoorzitter van Giro555