Waternet introduceert Grachtwachten op Koningsdag 2016

maandag 25 april 2016 10:24 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Natwerk B.V.

Amsterdam, 25 april 2016 - De Amsterdamse grachten zijn het hele jaar door een bron van plezier. Maar tijdens Koningsdag gaat het pas echt los: dan veranderen de grachten in een heus oranjebad. Om dat in goede banen te leiden zet Waternet tijdens Koningsdag speciale badmeesters in: de Grachtwachten. Zij gaan ervoor zorgen dat feestgangers veilig kunnen genieten en de grachten schoon blijven.

Een oogje in het zeil

Speciaal voor de Grachtwachten zijn Grachtwachthuisjes en -stoelen gebouwd. De huisjes bevinden zich op drie verschillende strategische punten op de Amsterdamse vaarroute: de Prinsengracht, Singel en Houtmankade. Alle locaties worden beheerd door een mannelijke en vrouwelijke Grachtwacht, die samen de hele dag paraat staan om in actie te komen.

Grachtwacht wijst de weg

Waternet zorgt elk jaar voor een aantal faciliteiten om van Koningsdag een gezellig en veilig feest te maken voor elke Amsterdammer. De Grachtwachten wijzen de feestgangers de weg, delen vaarkaarten uit en maken de grachten schoon door overboord gevallen vuilnis op te ruimen.

Welke faciliteiten van Waternet zijn er op Koningsdag nog meer?

-Afvalboten op de grachten.

Zodat de grachten schoon blijven.

-Urine-inzameling

Met urineboten op de grachten, maar ook op het festival Kingsland, het festival Loveland en in het Vondelpark zamelt Waternet urine in. Uit de ingezamelde urine bij de festivals en in het Vondelpark wint Waternet fosfaat terug, een kostbare en schaarse meststof.

-De VaarWater app

Op deze app kunnen bezoekers vaarroutes uitstippelen en nazoeken wat de regels op de grachten zijn.

-Gratis kraanwater in de Spraakwaterbar

Dit is een karaoke-waterbar bij het Westerpark. Hier kunnen bezoekers een glaasje kraanwater drinken en ondertussen een liedje zingen. Bezoekers maken kans om een oranje waterfles van Dopper te winnen.

Aan de Grachtwachten van Waternet de schone taak om de bezoekers van Koningsdag 2016 in Amsterdam de weg te wijzen naar deze faciliteiten.

Waternet en de Amsterdamse grachten

Waternet is het enige waterbedrijf in Nederland dat zich richt op de hele watercyclus. Waternet zuivert afvalwater, maakt drinkwater en houdt het oppervlaktewater op peil en schoon. Dit doet Waternet in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam. Ook de Amsterdamse grachten vallen onder verantwoordelijkheid van Waternet. Als beheerder heeft Waternet zich als doel gesteld om de grachten schoon en toegankelijk te houden voor iedereen.