Tweede Kamer debatteert over voorstel CDA omgangsregeling grootouders

25/04/2016Tweede Kamer debatteert over voorstel CDA omgangsregeling grootouders

Categorie: Mona Keijzer

Een echtscheiding heeft voor gezinnen en hun naaste omgeving ingrijpende gevolgen en kan de familieverhoudingen op scherp stellen. Afgelopen jaren is er veel aandacht uit gegaan naar de problematiek van zogeheten `vechtscheidingen' en de kwetsbare positie die kinderen hierin innemen. Het CDA heeft nu een initiatiefnota ingediend, waarin kamerlid Mona Keijzer specifiek aandacht vraagt voor de relatie tussen kinderen en hun grootouders bij echtscheidingen.

Een groot aantal opa's en oma's in Nederland heeft na een echtscheiding niet of nauwelijks meer contact met hun kleinkinderen. Kinderen missen hierdoor het contact met opa's en oma's die vaak tot de scheiding een rol speelden in het leven van hun kleinkinderen. Bijvoorbeeld doordat ze op de kinderen pasten na schooltijd en bij belangrijke momenten in het leven van de kleinkinderen waren, zoals verjaardagen of het behalen van een diploma. Deze verzorgende rol van grootouders die abrupt stopt betekent voor hen een groot gemis en leidt bij kinderen tot het wegvallen van belangrijke personen in hun leven.

Helaas eindigen ieder jaar zo'n 35.000 huwelijken in een scheiding. Meestal kunnen scheidende ouders zelf tot een regeling komen die ervoor zorgt dat kinderen hun familieleden blijven zien. Helaas zien we ook steeds meer echtscheidingen die door conflicten, ertoe leiden dat kleinkinderen abrupt geen contact meer hebben met hun opa's en oma's. Het CDA wil met een aanpassingen in het burgerlijk wetboek de relatie tussen grootouders en kleinkinderen van een sterkere juridische basis voorzien, zodat grootouders indien nodig bij de rechter gemakkelijker het verzoek tot een omgangsregeling kunnen doen.

Mona Keijzer: `We moeten het voor grootouders makkelijker maken de wens tot omgang met kleinkinderen aan de rechter voor te leggen, wanneer families hier zelf door conflicten tussen de ouders niet uitkomen. Die drempel ligt nu te hoog.

Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks zo'n 4.000 grootouders bijkomen die geen contact meer hebben met hun kleinkind(eren), terwijl ze dat wel graag zouden willen. Dit is een maatschappelijk probleem dat aandacht en een oplossing verdient.'