Chios: 183 bootvluchtelingen in twee dagen

Blog | ma 25 apr 2016

Auteur Geralien Tanainis

Er blijven toch nog bootjes binnen komen. De afgelopen twee dagen zijn er drie binnengekomen gekomen met in totaal 183 mensen.

In Vial is er een speciale 'detentie-afdeling' gecreeerd waar deze mensen 'opgevangen' worden. De overigen kunnen vrij in en uit lopen, maar aangezien het drie uur lopen is naar de stad, blijven de meesten alsnog gewoon daar.

Er is brand aangestoken in het 'Soli-cafe. Dit cafe is begin januari ontstaan en wordt gerund door vrijwilligers. Het is gelegen tussen SOUDA en DIPETHE kamp in en was een plek waar vluchtelingen gezien werden als volwaardig en waar zij terecht konden voor thee, kleding, gesprekken.

Dit was daarentegen een doorn in het oog van de lokale bevolking. Soli was nogal populair en behoorlijk wat mensen verzamelden zich er. Tot twee keer toe is er een molotovcoctail naar binnen gegooid.

Ruim een week geleden heeft de politie een inval gedaan en heeft het Soli-cafe de deuren moeten sluiten. Er werd namelijk 3 gram hasj gevonden. Eergisteren heeft er brand plaatsgevonden, terwijl men het pand aan het leeghalen was. Het is (nog) niet bekend wie dit heeft gedaan.

Geralien Tanainis is een Nederlandse ondernemer op het Griekse eiland Chios. Op het eiland is een zogenaamde `hotspot' ingericht waar vluchtelingen worden opgevangen. Na de deal tussen Turkije en de EU van 20 maart is Vial een detentiecentrum geworden waar mannen, vrouwen, kinderen en zelfs baby's gevangen zitten. Vanuit Chios vertelt Geralien op regelmatige basis over de ontwikkelingen ter plaatse.