Orthorexia: extreme obsessie met de perfecte gezondheid

TV | ma 25 apr 2016

Verslag Wout van Erven

Redactie Hatixhe Raba

Redactie Sterre Schout

Iedereen weet dat gezond leven belangrijk is, maar over de risico's van doorschieten is veel minder bekend. De extreme obsessie met een `perfecte gezondheid' wordt ook wel orthorexia nervosa genoemd.

De 22-jarige Anouk uit Middelharnis heeft sinds haar achttiende orthorexia. Het begon met het schrappen van suiker en witte koolhydraten, maar het ging uiteindelijk zo ver dat ze alleen nog maar rauwkost at. Ze was ervan overtuigd dat andere voeding giftig was voor haar lichaam.

Toen haar nagels afbraken en haar haar uitviel, is Anouk hulp gaan zoeken bij Human Concern. Haar therapeute Suzanne Verheul ziet een toename van het aantal orthorexia-patienten in haar praktijk. Er zijn echter geen officiele cijfers, omdat de ziekte niet erkend is als psychiatrische stoornis in het handboek voor psychiatrie.

De toename is volgens Verheul mede te verklaren door het vele aandacht in de media en op social media voor gezond leven. Ook hoogleraar Eetstoornissen Eric van Furth, die onderzoek deed naar orthorexia, ziet een toegenomen maatschappelijke fixatie op gezond eten.