Actiecomite wil een vuist tegen kabinetsbeleid

Actiegroep Herstelproject van onrecht te gast bij 50PLUS in de Tweede Kamer

`Het is nu tijd dat senioren zich laten horen!", vindt het actiecomite Herstelproject van onrecht. Ouderen leveren steeds meer in; hun koopkracht daalt jaar na jaar. Om dat te stoppen worden acties voorbereid. Iedereen die acties tegen het huidige kabinetsbeleid wil ondersteunen, kan zich melden.

Een vuist maken tegen het huidige kabinetsbeleid, dat is wat het actiecomite Herstelproject van onrecht uit de Achterhoek wil. "De drie miljoen gepensioneerden moeten in actie komen om te zorgen dat het dalen van de pensioenen en het alsmaar stijgen van de zorgkosten stopt. Samen in actie, daar is het nu tijd voor", vindt het comite, dat vooral in Gelderland al veel publiciteit en bijval heeft gekregen.

Het Herstelproject van onrecht sprak onder meer al met ouderenbond Unie KBO over gezamenlijke acties en onlangs werd er voor de tweede maal met 50PLUS overlegd (foto). Doel is om niet versplinterd het geluid van de ouderen die zich zorgen maken te laten horen, maar met een mond te spreken. Om dat te bereiken wil het succesvolle regionale actiecomite zich zo snel mogelijk uitbreiden naar buiten Gelderland en streeft het landelijke dekking na. Er wordt gesproken met ouderenorganisaties om de handen ineen te slaan en met elkaar krachtig te protesteren tegen het huidige regeringsbeleid.

De groep Herstelproject van onrecht heeft al diverse protestacties in voorbereiding, zoals het op een ludieke wijze `bezetten' van het politieke centrum van Den Haag, het massaal opzeggen van het lidmaatschap van politieke partijen die ouderen vergeten (om eventueel na de verkiezingen weer lid te worden als de partijen daadwerkelijk opkomen voor senioren) en het tijdelijk neerleggen van al het vrijwilligerswerk.

De comiteleden kwamen afgelopen week naar de Tweede Kamer in Den Haag om de fractie van 50PLUS op de hoogte te brengen van de vorderingen. Het contact met de landelijke ouderenbonden is weliswaar allervriendelijkst, zo meldden de woordvoerders van het comite, maar ze trekken wel allemaal hun eigen plan om de positie van ouderen te verbeteren. Gezamenlijk de eisen van ouderen kenbaar maken is echter veel effectiever, vindt het Herstelproject, zeker met de verkiezingen in aantocht.

Een van de speerpunten van het actiecomite is het uitdragen van heldere feiten. Zoals over de inkomsten en de uitgaven van de pensioenfondsen: vorig jaar kwam er 87 miljard euro bij de fondsen binnen en er werd 30 miljard uitgegeven. "De fondsen worden steeds rijker, zelfs in deze economisch moeilijkere tijden. Er is voldoende geld om de komende veertig tot vijftig jaar de pensioenen uit te betalen. Zowel de dertiger van nu als de zeventiger kan een goed pensioen krijgen. Wij zouden niet protesteren tegen de huidige pensioensituatie als er niet meer dan voldoende geld in kas is; we willen immers nooit onze kinderen tekort doen", aldus een comitelid.

Dat er - ondanks dat de pensioenpotten uitpuilen - steeds gemorreld wordt aan de pensioenen lijkt ook veroorzaakt te worden door de onwil van enkele (grote) politieke partijen, constateert het actiecomite. "Want hoe kan het zijn dat de jongeren van nu minder premie betalen dan wij? Hun premies zijn verlaagd en zij bouwen dus minder pensioen op. Terwijl er tegelijkertijd - zogenaamd - te weinig in kas zit bij de fondsen om onze pensioenen te indexeren. Wie legt ons dat uit? Daar spreekt onwil van de grote politieke partijen uit."

Herstelproject van onrecht gaat dit jaar de verkiezingsprogramma's van alle politieke partijen goed uitpluizen en daar overzichten van maken die voor iedereen te raadplegen zijn. Het comite geeft ook aan dat ouderen niet tevreden zijn met een eenmalige compensatie - zoals nu door sommige politieke partijen met het zicht op de verkiezingen in maart 2017 wordt beloofd - maar dat men structureel en met terugwerkende kracht gecompenseerd wil worden.

Het actiecomite Herstelproject van onrecht is strijdbaar en wil zijn activiteiten uitbreiden naar heel Nederland. Leden van 50PLUS die ideeen hebben voor acties en/of zich in hun regio actief willen inzetten voor het Herstelproject van onrecht kunnen een mail sturen aan actie@50pluspartij.nl. 50PLUS zorgt ervoor dat alle mails in het bezit komen van het actiecomite in Gelderland.

(c) 26-4-2016