Wat gebeurt er in Zuid-Nederland met Europees geld?

Tijdens de Europa om de hoek Kijkdagen op 13 en 14 mei kunt u een kijkje nemen bij bedrijven en kennisinstellingen bij u in de buurt, die met behulp van Europese subsidies werken aan innovatie en op die manier bijdragen aan de ontwikkeling van de regionale en lokale economie.

Noord-Brabant

Bent u geinteresseerd in nieuwe ontwikkelingen binnen de agrarische sector en wilt u weten hoe de Nederlandse legpluimveesector op zijn kop gezet gaat worden? Dan bent u op 13 mei tussen 13.30 en 16.30 uur van harte welkom op de Venco Campus in Eersel bij project Dutch Future Egg. In het meest duurzame en energiezuinige bedrijfsgebouw van Europa wordt u een interessant programma aangeboden met presentaties, discussies en themastands op het gebied van nieuwe businessmodellen en innovatieve technologieen. Lees meer over deze kijkdag op https://www.europaomdehoek.nl/projecten/dutch-future-egg.

In Oisterwijk opent Dual Inventive haar deuren op 13 mei van 14.00-17.00 uur. Het bedrijf laat de laatste ontwikkelingen en nieuwste producten zien die het mogelijk maken om onderhoudswerkzaamheden aan onze spoorwegen veilig en efficient uit te voeren. Meer informatie over deze kijkdag vindt u op https://www.europaomdehoek.nl/projecten/automatic-track-warning-system-atws-3000

Rijden op waterstof? Dat is in de zeer nabije toekomst al mogelijk. Bezoek op 13 mei het unieke waterstoftankstation op de Automotive Campus in Helmond. Hier worden nieuwe ontwikkelingen van zero-emissie voertuigen op waterstof getest en gedemonstreerd. U kunt met eigen ogen zien hoe een vuilniswagen op waterstof werkt en meerijden in een Hyundai ix 35 op waterstof. Meer informatie? Kijk op https://www.europaomdehoek.nl/projecten/waterstofregio.

Limburg

In Sittard-Geleen krijg t u op vrijdag 13 mei de unieke kans om de Brightlands Chemelot Campus te bezoeken en kennis te maken met vele innovaties die in de chemische sector plaatsvinden. De campus is normaal gesproken niet vrij toegankelijk, maar op 13 mei van 14.00 tot 16.30 uur open voor iedereen die zich van tevoren aanmeldt. Kijk voor meer informatie en aanmelding op: https://www.europaomdehoek.nl/projecten/chemelot-campus-community-to-support.

Een ander project in Limburg dat meedoet aan de Kijkdagen, is Nationaalparkregio Meinweg. Op 14 mei wordt vanaf het bezoekerscentrum aan de Meinweg 2 in Herkenbosch een fietsexcursie met gids georganiseerd met als thema natuur en cultuur.

Meer info vind u op https://www.europaomdehoek.nl/projecten/nationaalparkregio-meinweg

Zeeland

De Deltawerken hebben wereldwijd grote naamsbekendheid en beschermen een groot deel van Nederland al bijna zestig jaar tegen overstromingen. Met behulp van Europese subsidie heeft de Oosterscheldekering echter nog een extra functie gekregen. Door middel van vijf getijdenturbines wordt er schone energie opgewekt. Het is het grootste project voor getijdenstroom in Nederland en de grootste commerciele getijdeninstallatie in de wereld, waarbij voor het eerst een reeks van vijf turbines naast elkaar is geinstalleerd. Bent u nieuwsgierig hoe dit werkt? Op zaterdag 14 mei tussen 10.30 en 14.00 uur kunt u bij Seafarm Seafood en Proeverij aan de Jacobahaven in Kamperland verschillende presentaties bijwonen over onderwerpen die te maken hebben met getijdenenergie en fish farming. Bij die gelegenheid zal tevens de nieuwe verrekijker onthuld worden die zicht biedt op de getijdeninstallatie. Kijk voor meer informatie op https://www.europaomdehoek.nl/projecten/getijdenenergie-uit-de-oosterscheldekering

Ook het Portaal van Vlaanderen doet weer mee met de Europa om de hoek Kijkdagen. Op zaterdag 14 mei van 10.00 tot 17.00 uur zijn er doorlopend rondleidingen over het sluizencomplex en rondvaarten over het kanaal Gent-Terneuzen. Uiteraard kan ook een kijkje genomen worden in het haven informatiecentrum aan de Zeevaartweg 11 in Terneuzen. Meer informatie vindt u op https://www.europaomdehoek.nl/projecten/portaal-van-vlaanderen.

In Terneuzen vindt u ook het "Beste grensoverschrijdende project in Europa", het Bio Base Europe project. Bio Base Europe werkt aan onderzoek naar productieprocessen gebaseerd op organische en hernieuwbare grondstoffen en neemt u daar graag in mee tijdens de Europa om de hoek Kijkdag. Probeer de digitale leermiddelen in de simulatieruimte, bekijk de filmpjes, doorloop de interactieve expositie, doe de quiz en bezoek het laboratorium. Het Bio Base Training Center aan de Zeelandlaan nummer 2 in Terneuzen opent haar deuren tijdens de Kijkdagen op zaterdag 14 mei van 12.00 tot 16.00 uur. Meer informatie? https://www.europaomdehoek.nl/projecten/bio-base-europe

Kom langs tijdens de Kijkdagen en ontdek wat Europa bij u in de buurt doet!