Nederlandse hulp voor Ecuador

Nieuwsbericht | 25-04-2016 | 14:11

Het kabinet ondersteunt de noodlijdende bevolking van Ecuador die het slachtoffer is geworden van de grote aardbeving vorige week zaterdag. Via het Rode Kruis zal noodhulp geboden worden bij onder meer het repareren van de waterinfrastructuur en het bieden van onderdak van mensen die hun huis hebben verloren. Ook wordt voedselhulp verleend. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: `Ecuador is na de eerste grote beving getroffen door nog eens twee forse naschokken enkele dagen geleden. Die hebben de ravage en de behoefte aan hulp alleen nog maar groter gemaakt, inmiddels hebben 1.2 miljoen mensen te kampen met de gevolgen. Daarom is internationale steun onmisbaar.'

De aardbeving van een week geleden heeft met name grote schade aan gericht in de drie westelijke provincies Esmeraldas, Manabi en Santo Domingo, maar was voelbaar tot in de hoofdstad Quito in midden Ecuador.

Volgens de autoriteiten zijn minstens nu 600 mensen zijn omgekomen en meer dan 12.000 mensen gewond geraakt. Gebouwen zijn ingestort, wegen zijn onbegaanbaar geworden, elektriciteit is op veel plaatsen uitgevallen. `Het is nu zaak dat noodhulp zo snel mogelijk ter plekke komt. De spullen waar de meeste behoefte aan is, zijn al in de regio aanwezig. Dus die kunnen op korte termijn worden aangevoerd,' aldus Ploumen.

De waarde van de Nederlandse humanitaire hulp bedraagt 1,5 miljoen euro.