Toolbox biedt uitkomst bij het verduurzamen van gebouwen

25 april 2016

Het verduurzamen van gebouwen is een van de opgaven voor heden en toekomst. Verduurzamen blijkt echter een containerbegrip en het aanbod aan informatie en hulp is enorm. Daarin biedt het Platform Duurzame Huisvesting nu een uitkomst. Middels een toolbox kan een ondernemer, huurder, verhuurder of andere geinteresseerde zijn of haar wensen met betrekking tot het verduurzamen van gebouwen aangeven, waarna alleen relevante informatie wordt getoond. Sinds vandaag is de toolbox voor iedereen beschikbaar via de website van Platform Duurzame Huisvesting. "Het is als het zoeken naar een vakantiebestemming. Eenvoudig, leuk en biedt door het selecteren van de relevante opties alleen de dingen die ik wil zien." Aldus een enthousiaste pilot-gebruiker.

Samenwerken aan duurzaamheid met Platform Duurzame Huisvesting

Het Platform Duurzame Huisvesting is een samenwerkingsverband tussen branche-, koepel- en kennisorganisaties die een belangrijke rol spelen bij de verduurzaming van bestaande bedrijfshuisvesting. Organisaties zijn betrokken bij het onderhoud en beheer van gebouwen, het investeren en beleggen in gebouwen en het managen van gebouwgebonden faciliteiten. Hierdoor is een groot deel van de partijen die zich richten op gebouwen vertegenwoordigd in het platform. Deze samenwerking zorgt er voor dat kansen en knelpunten snel worden gezien en worden opgelost. Dit doet het Platform Duurzame Huisvesting door het ontwikkelen van duurzaamheidstools die helpen bij het verduurzamen van een gebouw.

Toolbox als kieswijzer voor duurzaamheidshulpmiddelen

Al deze hulpmiddelen, duurzaamheidstools, zijn terug te vinden in de toolbox van het Platform Duurzame Huisvesting, die vanaf vandaag online te raadplegen is via Platform Duurzame Huisvesting. Gebruikers kunnen daar aangeven wie zij zijn (eigenaar, (ver)huurder, adviseur, onderhoud- en installatieadviseur, bevoegd gezag), waar zij naar op zoek zijn (informatie over energiewetgeving, energiebesparing, beheer & onderhoud, certificering, financiering, algemene kennis) en in welke vorm zij die informatie willen zien (infographic of factsheets, voorbeelden, duurzaamheidstools, wet- en regelgeving, artikelen en blogs, onderzoeken). Hiermee biedt de toolbox een heldere en gebruiksvriendelijke uitkomst voor de gebruiker die zijn of haar pand wil verduurzamen.

Green lease, energieprestatiecontracten en infographics

Een aantal tools richt zich bijvoorbeeld op het oplossen van de split incentive. De split incentive is het belangenconflict tussen huurder en verhuurder/eigenaar bij de verduurzaming van bestaand vastgoed: de huurder krijgt de lusten van verduurzaming maar de verhuurder/eigenaar moet de investeringen doen. Voor deze en andere knelpunten bij het verduurzamen van vastgoed heeft het PDH duurzaamheidstools ontwikkeld zoals een green lease en energieprestatiecontract. Daarnaast vertaalt het Platform Duurzame Huisvesting complexe informatie over het duurzaamheidsvraagstuk naar overzichtelijke infographics en zijn zij actief betrokken bij de uitvoering van het Energieakkoord.