Bonifatiusjaar Wijk bij Duurstede officieel geopend

Bonifatiusjaar Wijk bij Duurstede officieel geopend 25-4-2016

Met de onthulling van een informatiebord in de Bonifatiusstraat opende wethouder Hans Marchal van Wijk bij Duurstede op 21 april het Bonifatiusjaar. Wethouder Marchal sprak namens het college zijn grote waardering uit voor allen die zich voor dit jaarprogramma hebben ingezet en hoopt diverse onderdelen ervan mee te maken. Later dit jaar worden alle straatnaamborden in de wijk De Heul voorzien van verklarende onderschriften.

Beschrijving

Kees Slijkerman, voorzitter van het comite `Bonifatius-Dorestad-1300-jaar': "Het informatiebord maakt duidelijk dat Bonifatius alles te maken heeft met Wijk bij Duurstede, want daar begon hij in 716 zijn invloedrijke werk op het Europese vasteland. Voor veel mensen zijn Bonifatius en Dorestad namen uit geschiedenisboekjes, omdat er boven de grond niet veel zichtbaar is van het oude Dorestad. Maar als er in Wijk bij Duurstede wordt gebouwd, vindt eerst archeologisch bodemonderzoek plaats. Daarbij zijn van de vroegmiddeleeuwse handelsplaats wel 150.000 palen en tienduizenden andere voorwerpen opgegraven. De beroemdste vondst, `de Fibula van Dorestad', is op 18 juni 1969 gevonden in de Bonifatiusstraat op de hoek met de Holwerdastraat. Deze met goud en edelstenen uitgevoerde kledingspeld is te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden."

Het Bonifatius-Dorestadjaarprogramma staat op www.dorestadonthuld.nl; hoogtepunt wordt de bijeenkomst op 28 mei om 15.00 uur in de Grote Kerk en aansluitend de onthulling van een monument op de Markt. Daarbij is iedereen welkom.