Borgen door nieuwe ogen: de serie en het toneelstuk

In samenwerking met de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

25 april 2016 20.00 - 21.30

Lezing

Het Deense politieke televisiedrama Borgen is sinds de eerste aflevering in 2010 razend populair. Nu, zes jaar later, staat er een Nederlandse theaterbewerking op de planken. Henk van der Liet, Sarah de Lange en Tom van der Meer spijkeren u bij.

Het grote succes van de televisieserie Borgen leidde dit jaar tot een Nederlandse theateradaptatie door het Noord Nederlands Toneel (NNT), hun `meest omvangrijke theaterproductie ooit', die tien uur duurt en waarbij 14 afleveringen zich rondom het publiek ontvouwen. Aan de vooravond van een aantal voorstellingen in Amsterdam zullen wij Borgen verder belichten en toelichten met een aantal experts uit de academische wereld. Waar moeten we op letten om Borgen te begrijpen? Welke rol speelt de Deense politiek in de serie, en wat kunnen we daar nog meer over leren? En hoe verhoudt de Deense politiek zich eigenlijk tot de Nederlandse?

Over de sprekers

Henk van der Liet studeerde Scandinavische Taal- en Letterkunde aan de universiteiten van Groningen en Kopenhagen, en is sinds 1998 hoogleraar Scandinavische Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij gaf al eerder colleges rondom de serie Borgen.

Sarah de Lange is universitair docent politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde in 2008 op een proefschrift over rechts-populistische partijen in West-Europa. Aan de UvA verricht zij onderzoek naar de rol van media, burgers en partijen in de debatten over integratie en immigratie in Europa, en over de deelname van jonge partijen aan regeringen. Haar specialisme zijn politieke partijen en de rol van partijen in het politieke systeem. De Lange zal spreken over populisme in Denemarken.

Tom van der Meer is universitair hoofddocent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in onderwerpen als politiek vertrouwen, electoraal gedrag en sociale cohesie. Hij is groot Borgen fan en zal zich richten op het kernthema van Borgen: compromissen sluiten (in de coalitie, binnen partijen, tussen beroep en prive) en dit vergelijken met andere politieke series zoals West Wing en House of Cards. Van der Meer schrijft voor www.stukroodvlees.nl.

Hanneke van der Werf (moderator) studeerde Radio- en Televisiejournalistiek. Van der Werf is persvoorlichter voor D66 in de Tweede Kamer en raadslid voor D66 Den Haag. Ze werkte eerder op de redactie van NOS.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25