WOZ-waarde in het Woningwaarderingsstelsel (puntensysteem)


* 26 april 2016

Het puntensysteem van het Woningwaarderingsstelsel geeft de kwaliteit van een huurwoning in punten weer. Elk onderdeel van de woning, zoals oppervlakte en sanitair, krijgt punten. Bij elkaar opgeteld, leveren de punten een maximale huurprijs op. Per 1 oktober 2015 vervangt de WOZ-waarde de
punten van de onderdelen woonomgeving, woonvorm, hinderlijke situaties en schaarste.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde is de door de gemeente getaxeerde waarde van een huurwoning op basis van woningtype, de ligging, de oppervlakte en de verkoopwaarde in de buurt. Huurders ontvangen daarom elk jaar in februari of maart een WOZ-beschikking van Cocensus.

Zelf huurprijs berekenen

Het kan zijn dat de woningwaarde van uw woning door deze verandering lager wordt. Als de maximaal toegestane huur daardoor zakt onder de huurprijs die u nu betaalt, kunt u een huurverlaging aanvragen. U kunt zelf de punten en maximale huurprijs van uw woning uitrekenen met de huurprijscheck op
de website van de Huurcommissie. De tabellen waarmee u de maximale huurprijs berekent, vindt u in de circulaire aanpassingen woningwaarderingsstelsel per 1 oktober 2015.

Huurprijscheck en puntentelling op Huurcommissie.nl

Meer informatie

U leest meer over het puntensysteem en de eventuele gevolgen voor de huur op www.huurders.info/woz. Wanneer u huurt bij een woningcorporatie kunt u voor meer informatie ook bij hen terecht.