Koningsdag in Breda: veilig en bereikbaar feest


Geschreven op: 26 april 2016

Woensdag 27 april viert Breda, Oranjestad en Nassaustad, Koningsdag. Ook dit jaar weer een dag waarop de Oranjeverenigingen in de wijken en dorpen allerlei activiteiten organiseren. En bijna als een traditie drie grote publiekstrekkers in het centrum van Breda.

Zo verwelkomt Breda voor de derde keer het evenement 538Koningsdag op het Chasseveld. Voor kinderen en hun ouders is het Park Valkenberg met de Kindervrijmarkt `the place to be'. Tegen het decor van het historisch stadshart is op ongeveer 10 podia een afwisselend muzikaal programma te vinden.
In totaal verwacht Breda zo'n 120.000 bezoekers.

"Koningsdag 2016 belooft opnieuw een mooi feest te worden met een heel divers programma," aldus burgemeester Depla. "We hebben al twee jaar op rij onze naam als gastvrije Oranjestad en Nassaustad eer aangedaan. En ook dit jaar zijn we, samen met organisatoren, professionals en vrijwilligers,
optimaal voorbereid om de vele bezoekers aan onze stad goed en veilig te kunnen ontvangen."

Reisadvies en informatie over bereikbaarheid

De vele evenementen brengen verkeersdrukte met zich mee. Het reisadvies is daarom `kom per fiets, bus of trein'. Bezoekers die ervoor kiezen met de auto te komen, vinden langs de invalswegen naar de stad, vanaf de Noordelijke en Zuidelijke Rondweg, borden met informatie over doorgaande routes.
Via de westkant van de stad zijn het centrum en de winkels bereikbaar. Verkeer voor het muziekevenement 538Koningsdag wordt via de zuid-oostkant en de Claudius Prinsenlaan naar twee parkeerterreinen geleid bij Avans Hogeschool aan de Molengracht.

Op deze website staat informatie over bereikbaarheid en een actueel overzichtskaartje met (extra) parkeerterreinen, fietsenstallingen en (loop)routes.

Station Belcrumzijde

Gemeente, Arriva, NS en Radio 538 zorgen voor het begeleiden van reizigers, van en naar het station. Vanaf de Belcrumzijde van het station loopt een bewegwijzerde route naar 538Koningsdag op het Chasseveld, naar Park Valkenberg en de binnenstad. Voor een veilige looproute is in de
Mauritsstraat en de Boschstraat geen autoverkeer mogelijk. Na afloop van de evenementen worden mensen veilig naar de perrons geleid. Als het 538-publiek huiswaarts gaat en er sprake is van een reizigerspiek bij het station, is het mogelijk gedoseerd toegang tot de perrons te bieden via
bufferzones. Verder is deze dag de voetgangersbrug over het spoor afgesloten. Borden verwijzen voetgangers vanuit het centrum via de Meerten Verhoff-brug en de Delpratsingel naar het station. De ondernemers in de Willemstraat blijven bereikbaar.

Vrije doorgang voor bewoners binnenstad

De horecaondernemers en een bedrijf gespecialiseerd in begeleiding van publiek en veiligheid zorgen samen voor een goed verloop bij de muziekpodia in de binnenstad. Om overbelasting van de locaties te voorkomen, kunnen zij, als dat nodig is, tijdelijk de toegangen tot het centrum afsluiten.
Een vooraf uitgedeelde bezoekerspas geeft bewoners en ondernemers van de binnenstad met voorrang toegang naar hun woning en/of bedrijf, uiteraard als hun veiligheid kan worden gewaarborgd.

Kindervrijmarkt Park Valkenberg

Vanaf 05:00 uur is laden en lossen bij de Kindervrijmarkt in het Park Valkenberg voor maximaal 15 minuten toegestaan. Dit kan in een deel van de J.F. Kennedylaan, tussen Sophiastraat en Valkenstraat, en een deel van de Sophiastraat.

Verder is parkeren in de J.F. Kennedylaan op Koningsdag niet toegestaan.

Voorbereiding Koningsdag538

De opbouw van het evenemententerrein op het Chasseveld is gestart. Vanaf dinsdag 26 april 20.30 uur is de Claudius Prinsenlaan afgesloten tussen de Claudius Prinsenbrug en de Vlaszak. Parkeergarage het Turfschip is gesloten vanaf dinsdag 26 april 22.00 uur en blijft tijdens Koningsdag
gesloten. Alternatieven voor het parkeren zijn de Chasseparking of een van de andere parkeergarages of parkeerterreinen.

Samenwerking hulpverleningsorganisaties, organisatoren en gemeente

Een team met vertegenwoordigers van de hulpverleningsorganisaties, evenementenorganisatoren en de gemeente cooerdineert de voorbereidingen. Tijdens Koningsdag stemmen zij signalen over bereikbaarheid, veiligheid en gezondheid af en nemen zo nodig (aanvullende) maatregelen. Het team bestaat uit
Politie Zeeland en West-Brabant, Brandweer Midden- en West-Brabant, GHOR (geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio), NS, Arriva en Gemeente Breda.

Plaats:
Breda
Teteringen
Bavel
Ulvenhout
Prinsenbeek
Publicatiedatum:
26 april 2016 - 27 april 2016