Premier Eman tekent namens Koninkrijk VN-klimaatakkoord

Premier Eman tekent namens Koninkrijk VN-klimaatakkoord

New York - Minister-president Mike Eman zette namens het Koninkrijk der Nederlanden zijn handtekening onder het nieuwe Klimaatakkoord van Parijs bij de Verenigde Naties (VN) in New York.

Staatssecretaris Sharon Dijksma ondertekende het klimaatakkoord als voorzitter van de Europese Unie namens de 28 lidstaten. Met het akkoord streven in totaal 195 landen naar het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en andere schadelijke stoffen voor het milieu.

Eman sprak donderdag ook uit naam van het Koninkrijk de VN toe over de invoering van de duurzame VN ontwikkelingsagenda 2016-2030, bestaande uit 17 duurzame doelen, die op haar beurt weer zijn onderverdeeld in 169 subdoelen. Tijdens zijn presentatie stelde hij dat het hele Koninkrijk zich onder andere gaat inzetten om gemarginaliseerde groepen en mensen in de sa-menleving een stem te geven en hen de mogelijkheid te bieden om volledig mee te participeren in de maatschappij op zowel economisch als sociaal gebied. Daarnaast gaat het Koninkrijk zich volgens Eman inzetten om op een duurzamere manier met water om te gaan.

Leden van de United Nations Development Programme (UNDP) bezochten onlangs Aruba om te praten hoe ons eiland de zeventien VN duurzaamheidsdoelen handen en voeten gaat geven. Volgens het UNDP moet Aruba als voorbeeld fungeren voor andere Small Island Developing States (SIDS) in de regio. De leden van UNDP spraken met verschillende leden van de regering, met mensen uit de privesector en andere instanties.