Niet zwijgen over geweld tegen vrouwen

Niet zwijgen over geweld tegen vrouwen

door Marit Maij op 26 april 2016

Intimidatie en bedreigingen via internet zijn nieuwe vormen van geweld in onze samenleving. En dit geweld heeft helaas nog een extra dimensie als het gericht is op vrouwen. Op 13 juni bespraken we in Den Haag de opvolging van de Istanbul Conventie, de Europese Conventie ter voorkoming en bestrijding van huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen, in Nederland en in een aantal Europese landen. Samen met Marith Volp was ik gastvrouw van deze bijeenkomst.

"Sterf!!!", Tyfus hoer". "dat er 100 Syriers je in je huis komen verkrachten". Gelukkig zijn de meeste berichten die ik via twitter of e-mail ontvang genuanceerder, maar veel tegenstanders vinden het nodig om mij verbaal te kleineren en intimideren en richten zich daarbij specifiek op mijn kwetsbaarheden als vrouw.

Het programma "De Kwis" maakte een ludieke parodie op de meute "Daar moet een piemel in" scanderende mensen, toen een mevrouw bij een inspraakavond voor opvang van vluchtelingen pleitte. Maar het iemand toewensen van een verkrachting is natuurlijk helemaal niet ludiek. Het is grof, kleinerend en bedreigend. Het is een schrik aanjagende poging vrouwen te ontzeggen hun mening publiek te uiten.

Tijdens de bijeenkomst in Den Haag bespraken we bekend en modern geweld tegen vrouwen en de activiteiten ter bestrijding van dat geweld. Bescherming van vrouwen uit situaties van huiselijk geweld is nog steeds noodzakelijk. Veertig jaar na de oprichting van het eerste blijf-van-mijn-lijfhuis zijn deze beschermde woonomgevingen nog bittere noodzaak. Wetgeving is in de meeste Europese landen wel op orde, maar cijfers over huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen zijn nog steeds schrikbarend.

En de wereld van internet plaatst ons voor nieuwe uitdagingen, waaronder sexting en de eerder genoemde intimiderende en kleinerende verbale uitingen. De moraal op internet is hierbij vaak net zo dubbel als in de niet-virtuele wereld. Mannen zijn al snel stoer en vrouwen worden in een slachtofferrol geduwd of zijn sletterig.

Om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld in Europa uit te bannen is de Istanbul Conventie een goede start. Wetten en regelgeving aanpassen en slachtoffers beschermen zijn een goede tweede. Maar het belangrijkst is dat we hierover blijven spreken en ingesleten fout en verwerpelijk gedrag wordt aangepakt. En niet alleen wanneer in Keulen Noord-Afrikaanse mannen zich vergrijpen aan vrouwen. Het is een hardnekkig fenomeen, dat in alle lagen van de samenleving voorkomt. Ten behoeve van de bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld mogen we er niet over zwijgen. Daar hebben we op 13 april weer een stapje in gezet.