Nederlanders en Duitsers versterken samenwerking voor rivieren en beken | Euregio

Grensoverschrijdend WaterPlatform: nieuw werkprogramma vastgesteld

Quelle:

C. van der Meij

Het Grensoverschrijdende Platform voor Regionaal Waterbeheer (GPRW) heeft een doorontwikkeld werkprogramma voor de komende vier jaar vastgesteld. De vier platformpartners namen het besluit daarover tijdens een bestuurlijke vergadering afgelopen maandag. De samenwerking zal vanaf dit jaar op de uitvoering van regionale projecten en activiteiten focussen. Dit moet door regionale afstemming helpen om de rivieren Vecht, Dinkel, Berkel en IJssel schoner, veiliger en natuurlijker te maken.

Naast de ontwikkelingen rondom de Dinkel en de actualisatie van de Vechtvisie staan activiteiten als gezamenlijke calamiteitenoefeningen en herstel van de vispasseerbaarheid op het programma. De vier partners -de waterschappen Vechtstromen en Rijn en IJssel, de Duitse Landkreise Borken en Grafschaft Bentheim- werken in het GPRW al meerdere jaren succesvol samen. Sinds begin dit jaar dragen ook de Duitse Kreise bij aan de financiering van het Cooerdinatiebureau, dat het platform ondersteunt.

De platformpartners benadrukten tijdens het overleg, hoe positief de samenwerking tussen de directe buren in de afgelopen drie jaar is verlopen. Daarom was er ook de unanieme wens om deze in het Duits-Nederlandse grensgebied unieke vorm van samenwerking voort te zetten. Er zijn nog veel thema's die gezamenlijk opgepakt moeten worden, bijvoorbeeld de verdere ontwikkeling van de Vecht en de verbetering van de grondwaterkwaliteit in de regio. Als teken voor de goede grensoverschrijdende samenwerking, maar ook voor de wederzijdse afhankelijkheid door het verbindende element water, kan het lidmaatschap van de waterschappen in de EUREGIO worden gezien. Sinds begin dit jaar zijn beide waterschappen lid van het grensoverschrijdende samenwerkingsverband en benutten op deze manier de kans om beter met de Duitse collega's af te stemmen en meer voor de grensregio te bereiken.

Toelichting foto: Voorzitters van de vier platformpartners tijdens de ondertekening van het samenwerkingscontract. v.l.n.r.: Dr. Kai Zwicker (Kreis Borken), Hein Pieper (Waterschap Rijn en IJssel), prof. dr. Stefan Kuks (Waterschap Vechtstromen), Friedrich Kethorn (Landkreis Grafschaft Bentheim